Faltýnek (ANO): Tuto schůzi považuji za zinscenované divadlo s předem jasným koncem

10.05.2017 16:53

Projev na 58. schůzi Poslanecké sněmovny dne 10. 5. 2017

Faltýnek (ANO): Tuto schůzi považuji za zinscenované divadlo s předem jasným koncem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek

Hezké odpoledne, dámy a pánové, kolegyně, kolegové, vážený pane předsedo, já jsem si jako obvykle, když řešíme pana Babiše a kauzy, které jsou v této Sněmovně již evergreenem, vzal svoji oblíbenou četbu, která se jmenuje "Miroslav Kalousek - Dvacet let jeho úřednických a politických her". Ale protože už tuto knížku všichni znáte, já ji dneska nebudu citovat a používat, ale jen jsem chtěl připomenout všem, kdo mají zájem, že tato kniha vydaná Nadačním fondem proti korupci je velmi poučná.

Nicméně když tady hovoříme o potenciálním ovlivňování médií a těchto záležitostech, přece jenom mi dovolte jednu malou citaci z této knihy. Je to pouze jedna věta a týká se to vyjádření pana kolegy Kalouska, tehdy ministra financí, k panu policejnímu prezidentovi a vyšetřovatelům a státním zástupcům, kdy říká, že jako křesťan nemůže doporučit vyšetřovateli, ani dozorovému státnímu zástupci, aby se zastřelili, ale upřímně řečeno když ne zastřelit, tak alespoň rezignace z jejich funkcí je jediná možná varianta.

Přátelé, kolegyně, kolegové, ze všeho nejdřív musím říct, že tuto schůzi považuji za zinscenované divadlo s předem jasným koncem. A na tom se už shodli, a pokud jsme pozorně poslouchali vystoupení jednotlivých předřečníků, vzácně kolega ministr zahraničí Luboš Zaorálek s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Michalem Kučerou, že je potřeba, aby koalice TOP 09 a ČSSD přijala usnesení v této Sněmovně, že Babiš má vypadnout z české politiky. To tady zaznělo jasně a my přece všichni víme, že takto ten scénář je celý nachystán, zrežírován, zinscenován a přesně tak to dopadne.

Nicméně bych vám rád dnes připomenul, jak to celé bylo z mého pohledu a co vedlo k této mimořádné schůzi. Je to takzvaný, jak říkají novináři, hluboký lidský příběh. Pan premiér útočí na Andreje Babiše a hnutí ANO v podstatě od krajských voleb. 

Tehdy jsme vyhráli, vítězství našeho hnutí však ohrozily dlouho fungující penězovody v krajích. Na jejich budování se sociální demokracie také mimo jiné podílela. A stačí si vzpomenout na kauzu ROP severozápad. Po volbách někteří kolegové znejistili, že by podobný scénář mohl také proběhnout za rok po parlamentních volbách, a proto bylo nutné hnutí ANO a hlavně jeho předsedu nějak pošpinit. A ouvej, u našich koaličních partnerů začalo být na začátku roku, když průzkumy veřejného mínění ukazovaly možnou prohru, úzko a začaly se dít věci.

Jelikož na rozdíl od tradičních politických stran nemáme žádný korupční skandál (smích v sále), ani jeden, pan premiér Sobotka a pan Kalousek se shodli, že to udělají přes předsedu hnutí Andreje Babiše. To byl tehdy, mám pocit, leden únor. Nejprve ho zkusili otrávit tím, že byl přijat lex Babiš, zákon, který se vyrobil, protlačil, prohlasoval pouze kvůli jednomu člověku. A za to si ho já vážím. Předseda ODS Petr Fiala to řekl dokonce i v jednom médiu, na internetu, na Facebooku. Už tehdy bylo vidět, že se nám tu ve Sněmovně tvoří koalice tradičních politických stran a superefektivní spojení pana premiéra Sobotky a pana Kalouska. No ale lex Babiš nevyšel, tak jak bylo plánováno. Předseda našeho hnutí se nenechal otrávit, tak bylo potřeba vytáhnout nějaký těžší kalibr. Ze zpackaného zákona, který má na svědomí nikdo jiný než opět oblíbený nejlepší ministr financí naší země pan Kalousek, udělala ta antibabišovská koalice daňový únik. Ano, striktním dodržováním sice zpackaného, ale platného zákona se měl podle pana premiéra Andrej Babiš dopustit daňového úniku. To je logická konstrukce hodná mistra, přátelé. Babiš ojebal stát, napsal premiér na Facebook, když mu to doporučili jeho poradci. A útoky pokračovaly. 14. dubna proběhla schůze Poslanecké sněmovny, kam mimořádný bod s názvem Daňové podvody ministra financí protlačil nikdo jiný než Miroslav Kalousek, bývalý ministr financí. A já jsem celou dobu žil vlastně v domnění, když jsme ten bod projednávali, že se jedná o daňové podvody bývalého ministra financí Miroslava Kalouska. A až vlastně na závěr jsme se přesvědčili, že cílem tady tohoto byl někdo jiný. Tehdy dali poslanci, my všichni, já tedy ne, většina z vás, Andreji Babišovi ultimátum do neděle 30. dubna, aby vysvětlil nevysvětlitelné. Aby vysvětlil nevysvětlitelné. Proč jednal podle zákona. Já říkám v závorce zpackaného, ale to zpackal někdo jiný. Víme, kdo to zpackal.

Navíc poslanci zaútočili na daňovou správu, že prý nekoná, zase, tradičně bez konkrétních důkazů. Premiér ještě přiložil pod kotel, když 21. dubna prohlásil, cituji: Je tu podezření na daňové úniky v řádu stovek milionů korun. Aby se zdálo, že Babiš krade ve velkém. Andrej Babiš ve stanoveném datu na všechny otázky odpověděl, ale premiérovi se odpověď nezdála. Nevyčetl ale nic konkrétního a podle mě, ale doufám, že se mýlím, ale podle mě celý ten dvacetistránkový materiál ani nečetl. Proč taky. To dokazuje i fakt, že na dopis do této chvíle nereagoval a nebál se označit tento dokument za pamflet. Klasika. A když jsem o tom dneska přemýšlel, tak já jsem nezaznamenal, že by vlastně někdo z vás, kolegyň poslankyň a poslanců, jste žádali nějaké doplnění či vysvětlení nebo neřekli jste konkrétně, v čem ta odpověď je slabá, špatná, nepravdivá atd. Ale možná jsem to přeslechl, ale já jsem si ničeho takového nevšiml, což je podivné, takže možná ani někteří z nás, z vás jsme to také nečetli, těch dvacet stran, včetně těch posudků a stanovisek.

A v tuto chvíli vlastně nastává komedie. Komedie sociální demokracie a jejího předsedy. Je mi líto, že to musím takto říkat a já s tím mám vnitřně velký problém, protože samozřejmě je škoda, že tady tímto cirkusem před českou veřejností dehonestujeme výsledky práce vlády. Místo toho, aby pan premiér svolal koaliční jednání a problémy si s koaličními partnery vyříkal z očí do očí, tak jak to bylo třeba dneska ráno, bohužel pozdě, tak raději přes média vyzýval svého kolegu vicepremiéra, aby odstoupil. 2. května pan premiér vystoupil na tiskové konferenci s oznámením, že vláda podá demisi. Už to tady zaznělo několikrát, mně osobně je to velmi líto, protože tímto krokem vlastně označil a dehonestoval práci té vlády za celé funkční období. Dobře. Bylo to jeho rozhodnutí, které sice s nikým nekonzultoval, ale bylo to rozhodnutí premiéra, a pak se začaly dít divy v naší zemi. Hned druhý den, ve středu ráno, policie rozjela rozsáhlou akci související s dotacemi do českého sportu, do které je zapletena sociální demokracie. Potenciální dotační podvod v řádu stovek milionů korun, ve kterém figuruje náměstkyně a kamarádka paní ministryně Valachové a další lidi. Já si myslím, že to je průser jako Brno a ten se musí nějak překrýt. Omlouvám se Brnu. Co čert nechtěl, ten samý den se objevil důvod, proč se tu dnes vlastně scházíme. V ten samý den. V ten samý den se objevily ilegální sestříhané nahrávky odposlechu Andreje Babiše, které pořídil jeden novinář. Následně ale už nikdo nechtěl řešit, co se odehrálo na Ministerstvu školství a v jiných sportovních organizacích, ale to, co říká pan Babiš na těchto ilegálně pořízených nahrávkách. To je geniálně jednoduché. Lépe bych to nevymyslel, ale nenechme se zmást, přátelé. Nenechme se zmást, vážení občané. Razie na Ministerstvu školství není jediný problém, který je potřeba v tuto chvilku překrýt.

Co nezaplacených 300 milionů korun panu Altnerovi, který už není mezi námi, kdy sociální demokracie prostě ignoruje rozhodnutí soudu a říká naší veřejnosti, že dluhy se nemají a nemusí platit? Ale nechme to stranou.

Já jsem si udělal takový stručný monitoring posledního týdne z našeho tisku, a co se vlastně odehrálo? jsou to tři věci. Za prvé, Vrchní státní zastupitelství podalo obžaloby v kauze tunelování Mostecké uhelné společnosti. Mezi obžalovanými pro vaši informaci je i exnáměstek ministra průmyslu za sociální demokracii. Za vlád sociální demokracie vláda prodala podíl v této firmě v uvozovkách americké Appian Group a následně i firmu Škoda Plzeň. Za všech dalších vlád bylo policejní vyšetřování tunelování firmy třikrát zameteno pod koberec a obnoveno bylo až v roce 2012 poté, co ve Švýcarsku soud nepravomocně odsoudil aktéry privatizace za praní špinavých peněz, tedy za to, že do Švýcarska přivezli peníze ukradené v Čechách.

Za druhé, v minulém týdnu pokračuje soud se znalcem a úředníky, kteří připravili prodej státního podílu v OKD fakticky panu Bakalovi. Smlouvu tehdy podepsal kdo? Náš stávající premiér Bohuslav Sobotka. Znalec se brání v tomto procesu, že dostal zadání ocenit výnosy z akcií a ne ocenit majetek a ne ocenit ty desítky tisíc bytů, pozemků, nemovitostí, nemocnic, rekreačních zařízení atd. To snad pochopí i děcko z páté třídy, v čem je rozdíl! Pan Sobotka se ale vymlouvá, že nerozumí posudkům, že to celé jenom podepsal. Když před lety Evropská komise šetřila, jestli nízká cena při prodeji nebyla veřejnou podporou, tak stát udělal všechno pro to, aby pan Bakala nemusel vracet nic.

A čeká nás v nějaké krátké době, a o tom se také psalo tento týden nebo minulý, že budeme řešit vydání dvou kolegů v kauze ROP Severozápad. A co na to média a politici? Nic. Nic! To je v pořádku, to je standard. Na to jsme si bohužel za těch 27 let již tak nějak zvykli.

Na to pan premiér zacítil šanci, zase se rozmyslel, udělal další názorový kotrmelec a z politické krize bramboračku, odvolal svoje rozhodnutí o demisi vlády a zase chtěl odvolat koaličního partnera bez koaličního jednání. Prezident ho nevyslyšel, když to řeknu slušně, a řekl, že chce slyšet jméno nástupce. Tam se celá v uvozovkách krize zasekla a pan premiér čeká na naše návrhy a dál útočí. Ale dobře, už jsme si na to zvykli. A Sněmovna se schází na mimořádné schůzi a bude řešit to, že nějaký novinář z MAFRA, a já nevím, jestli to byl Hujer, nebo provokatér, to asi zjistí policie, navštívil pana Babiše a snažil se mu zalíbit. Když už toto není absurdní divadlo, tak se ptám, co jiného by jím mohlo být, tohle absurdní divadlo předem naplánováno, zrežírováno, dohodnuto s jasným koncem?

Nepochybuji, že kolegové, koaliční partneři i poslanci ze sociální demokracie a KDU-ČSL program schůze nepochybně podpoří. Co se dnes asi dozvíme, a už jsme to tady slyšeli, že Babiš zneužívá média a to, že většina médií, hlavně veřejnoprávních, jdou proti Babišovi a proti našemu hnutí, to není vůbec důležité, ale naštěstí veřejnost to vidí, protože naši lidé nejsou úplně hloupí, a já dostávám denně spousty mailů a esemesek, abychom se tomuto divadlu, jak dostat Babiše z politiky, bránili.

Není asi ani podstatné to, že všechny strany, co tady sedí, si najímají PR agentury, které jim navrhují, jak poškodit politické konkurenty. Už jsme si na to zvykli, že takto to funguje léta, a nic s tím asi neuděláme. Už slyším další hesla a vystoupení, že Babiš představuje nebezpečí pro parlamentní demokracii, na tom se tady všichni shodujete, a je potřeba ho z politiky dostat, zakázat mu kandidovat a nepřipustit ho vůbec do veřejného života.

Předpokládám, že Sněmovna přijme nějaké zdrcující usnesení, které ministra financí a možná celé naše hnutí odsoudí, a rozumím tomu a v podstatě je to od samého začátku, akorát nechápu, proč vlastně iniciátorem těchto záležitostí jsou naši koaliční partneři, resp. hlavní koaliční partner v čele s panem premiérem. Zaznělo tady a bude tady zaznívat xkrát a je to pravda, že Sněmovna je suverénem a může si přijmout usnesení, jaké chce. A to nikdo nezpochybňuje. Ale na jedno bychom neměli zapomenout, nad Sněmovnou je ještě silnější suverén, a to je volič. On by měl rozhodnout, kdo se bude podílet na řízení naší země. Vypadá to ale tak, že většina z vás to nechcete nechat na voličích, bylo by to asi hodně riskantní, a proto je potřeba přijmout usnesení tady ve Sněmovně, které řekne naší veřejnosti, že třeba - teď mě to napadlo, to usnesení by mohlo znít: My, politici tradičních stran sociální demokracie, ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, máme zájem na zachování politických poměrů, které tady byly posledních 27 let. Za tímto účelem spojíme svoje síly a uděláme vše pro to, aby nám už do toho Babiš a podobní nemohli kecat. Voliči neprojevují dostatečnou zralost, a proto je moudrá Poslanecká sněmovna musí poučit, co je správné pro demokracii v ČR. Patrně ale takto otevřeně to nebude. Bohužel. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vy přece vždycky budete hájit váš "úžasný" migrační pakt, ministře

14:02 Kubisková (Přísaha): Vy přece vždycky budete hájit váš "úžasný" migrační pakt, ministře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migraci a ministru Rakušanovi.