Farský (STAN): Zdravotnictví se musí racionalizovat a přístup lidí k vlastnímu zdraví změnit

09.10.2017 6:29

Poslanec Jan Farský na facebookovém profilu ke zdravotnictví

Farský (STAN):  Zdravotnictví se musí racionalizovat a přístup lidí k vlastnímu zdraví změnit
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec Jan Farský

Chtěl bych, aby…

se doktoři se mohli soustředit na svoji práci a sestřičky byly motivované. Aby studenti medicíny první roky neprožili jako nevolníci za minimální plat a vybírali si své zaměření podle talentu. Aby se se zdravím nekupčilo, aby se v nemocnicích nekradlo a peníze šly na léčbu a do lidí, ne do kapes překupníků a podvodníků.

Po čtyřech letech vlády, která si jako svoji předvolební prioritu dala zdravotnictví, pracují lékaři a zdravotnický personál v nemocnicích stále v nejistých podmínkách. Řešení jen odsunul ekonomický růst, problémy ale zůstávají. Směnami, kterou jsou často v hrubém rozporu se zákoníkem práce, kompenzují nízké platové ohodnocení. Nemocnice jsou rájem spekulantů, lobbistů a zlodějů. Nákupy drahé techniky, do míst, kde není potřeba, aby jinde chyběla, nákupy léků dražších než na internetu, zpětné platby firem - to jsou jenom špičky ledovce. Nemocniční péče funguje jen díky odpovědnosti lidí, kteří vnímají svoji práci jako poslání. Bohatnou na něm však jiní a stát jim v tom nijak nebrání.

Co s tím?

Zdravotnictví se musí racionalizovat a přístup lidí k vlastnímu zdraví změnit.

1. Zdravotní pojišťovny
Ihned se musí odstranit nerovnost v rozdílném financování téhož. Srovnatelné výkony musí mít srovnatelné ohodnocení. Stejné léky musí být nakupovány za stejné ceny. Občan musí mít 100% přehled o tom, za jaké léky a úkony které zařízení čerpalo jaké prostředky. Zdravotní pojištění je povinný odvod a stát musí prokázat, jak s ním naložil on, nebo firmy, kterým výběr umožnil. Cesta je jediná - naprostá transparentnost skrze digitalizaci.

2. Zakázky
Zdravotnictvím projde skoro 300 mld. Kč ročně. Rozšíření drahých zdravotních přístrojů musí odpovídat potřebě pacientů, ne lobby firem. A pořizovací náklady musí být stejné nebo minimálně srovnatelné. V prvním případě musí zakročit pojišťovny, v druhém případě by měl pomoci zákon o registru smluv. Netransparentnost nebo účelovost veřejných zakázek nemůže být odvůdodňována zájmem pacienta. Vždyť se to prý dělá pro lidi. Omyl. Jediná cesta z tohoto stavu je absolutní transparentnost. A ne že to nejde, některé nemocnice fungují skvěle.

3. Platy
Ohodnocení, které bude odpovídat důležitosti lékařského povolání a zahraniční platové hladině zamezí odlivu lékařů do zahraničí nebo soukromých praxí. Zlepšit se musí postavení absolventů a neatestovaných lékařů. První roky jejich práce nesmí být vnímány jako investice. Větší počet lékařů a lékařského personálu v systém pak vyrovná jejich nynější absolutní pracovní přetížení.

4. Důsledná digitalizace
Občan má právo mít přístup do své zdravotní dokumentace i na svůj zdravotní účet. Dgitalizace zamezí dublování péče a léků, umožní lépe plánovat prevenci, zviditelnění finančních toků přinese obrovské úspory.

5. Prevence
Kdo se o své zdraví pravidelně stará alespoň jako o technický stav svého auta, musí být daňově zvýhodněn. Vyplatí se to občanovi i státu. Ano, jak správně tušíte, digitalizace a tudíž transparentnost je tím nejrychlejším lékem českého zdravotnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu