Farský: Zákon o Registru smluv není ani pravicový, ani levicový, ale prostě potřebný

10.11.2013 21:32

Podpořte Registr smluv, vyzval Farský všechny nové poslance.

Farský: Zákon o Registru smluv není ani pravicový, ani levicový, ale prostě potřebný
Foto: redakce
Popisek: Mgr. Jan Farský, poslanec Sněmovny PČR za TOP 09, starosta města Semily

Návrh zákona o Registru smluv přináší skutečnou transparentnost do veřejné správy. Ve sněmovně byl, jenže se kvůli jejímu rozpuštění nestihl projednat ve všech třech čteních. Protože se k jeho podpoře mnoho poslanců zavázalo v rámci iniciativy Rekonstrukce státu, Jan Farský doufá, že cesta novou sněmovnou bude rychlejší.

„Cesta tohoto zákona předchozí sněmovnou byla dlouhá. Doufám, že této sněmovně se podaří zákon rychle schválit. Už proto, že to není ani pravicový, ani levicový, ale prostě potřebný návrh,“ uvedl Jan Farský, který se o přijetí normy aktivně zasazoval už v minulém volebním období.

Tehdejší Ústavně právní výbor jeho projednávání několikrát přerušil, teď by ale mohla norma sněmovnou projít o poznání rychleji. Přes 140 nových poslanců totiž ještě před svým zvolením podpořilo iniciativu Rekonstrukce státu, která právě registr smluv hlasitě žádá.

„Pokud byste chtěli připojit svůj podpis k návrhu přiloženého zákona, podpisové listiny jsou uloženy na klubu TOP 09 a Starostové. Za každý Váš podpis předem děkuji,“ napsal Farský všem nově zvoleným poslancům s tím, že na jejich podpis bude klub čekat do 26. listopadu.

Jednoduchý jedenáctiparagrafový zákon by veřejnou správu přiměl ke zveřejňování faktur, objednávek a smluv na internetu a umožnil tak veřejnosti kontrolovat její hospodaření.

„Zjednodušeně řečeno zákon říká, že tam, kde jsou utráceny veřejné peníze, se tak má dít veřejně. Každá smlouva, kterou uzavírá stát, kraj, obec, jimi zřízené nebo ovládané organizace se považuje za existující, až když je zveřejněna,“ vysvětlil už dříve poslanec Jan Farský.

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…