Felcman (Zelení): Skutečná řešení

20.05.2022 18:33 | Tisková zpráva

Máme za sebou čtyři roky nesplněných slibů a nenaplněných vizí. Zejména Starostové pro Liberecký kraj kandidovali s image skvělých a zkušených manažerů, kteří Liberec posunou dopředu, ve skutečnosti toho ale zvládli jen málo.

Felcman (Zelení): Skutečná řešení
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

„Naším cílem je přijít na radnici a řešit věci, které lidi trápí. Obrázková koalice v podstatě jen dodělala projekty předpřipravené bývalým vedením, spoustu jich ještě dokázala shodit pod stůl,“ uvedl zahájení kampaně Jaromír Baxa, lídr kandidátky Liberec otevřený lidem a kandidát na primátora Liberce.

A J. Baxa na úvod doplňuje: „Představuji kandidátku Liberec otevřený lidem, která navazuje na naši spolupráci u projektu Pro krajinu do krajských voleb, stejně jako na práci Změny pro Liberec, se kterou byla řada z nás spojena. Jdeme do voleb s ambicí uspět, vrátit se do vedení města a realizovat program, který právě připravujeme.“

Setkání s novináři při příležitosti zahájení kampaně bylo využito pro představení třech vybraných prioritních témat, kde přináší Liberec otevřený lidem zcela nová a originální řešení:

Drahé energie

„Vytvoříme městskou elektrárnu a nabídneme občanům zapojení do tohoto projektu. Tato elektrárna bude spočívat v propojeném systému nových decentralizovaných zdrojů energie, především střešních fotovoltaických systémů. Většina energie bude využita přímo v místě výroby, přebytky budou moci za férovou cenu využít i ostatní Liberečané. Pomůžeme tak Liberečanům snížit rostoucí náklady na energie,“ představil tento plán Jan Stárek, který se pro názornost připojil na tiskovou konferenci ze střechy domu pokrytého fotovoltaickými panely. Jan Stárek je ekonom dlouhodobě se zabývající oblastí energetiky a nová tvář kandidátky. Zkušenosti s komunální politikou sbíral poslední roky jako člen finančního výboru Zastupitelstva města Liberec.

Sídliště a parkování

Ze sídliště Broumovská se připojil na tiskovou konferenci Jindřich Felcman, zastupitel Liberce a spolupředseda libereckých Zelených. „Parkování na sídlištích opakovaně vychází jako jeden z nejpalčivějších problémů lidí ve městě. Současná koalice Starostů, ODS a ANO slibovala navýšení počtu míst, ale v plnění tohoto slibu naprosto selhala. Jediným reálným výsledkem je nyní narychlo před volbami stavěné parkoviště u Hokejky, ovšem stavěné na černo, bez potřebných povolení. My nabízíme jednoduše a rychle proveditelné řešení. Zjednosměrnění vybraných ulic uvolní prostor pro vytvoření oboustranného šikmého stání. Napři. na sídlišti Broumovská jsme tímto způsobem vyprojektovali 147 nových parkovacích míst.“

Méně dětí ve školních třídách

Navyšování kapacit základních škol je priorita, kterou představila Radka Benešová, členka výboru Zastupitelstva města Liberec pro vzdělávání. A to ihned poté, co dokončila výuku a připojila se online od své školy.

„V menších třídách je snazší výuku diferencovat a přizpůsobit potřebám každého žáka. Překážkou je ale kapacita školních budov, která by měla být hlavní starostí města. Zatímco v minulém volebním období se takové projekty připravovaly, teď chybí.“ Radka Benešová téma dlouhodobě připravuje. Zmapovala obsazenost jednotlivých základních škol v Liberci a prověřila pravidla pro financování škol ze strany státu. Je tak ověřeno, že je možné postupně zmenšovat počet dětí ve třídách a školy přitom dostanou od státu na více učitelů dostatek peněz.

Další programové priority budou především intenzivní výstavba městských bytů a tím pádem zlevňování bydlení na celém území města. Důraz se bude klást taktéž na kvalitní MHD, která musí při dnešních zvyšujících se cenách benzínu představovat důstojnou formu cestování po městě. Kolektiv lidí kolem uskupení Liberec otevřený lidem vždy prosazoval také transparentnost radnice, funkční zapojování veřejnosti do rozhodovacích procesů, důslednou péči o zeleň, odpovědné hospodaření města, rovné podmínky v dotačních programech, férové rozdělování peněz do městských čtvrtí apod. V prosazování těchto bodů bude Liberec otevřený lidem pokračovat i nadále, se stejným nasazením jako dosud. Program bude detailně představován v dalších týdnech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.