Feri (TOP 09): Bohužel ta celá záležitost atrofovala jen na politickou debatu

02.03.2021 20:09

Projev na 87. schůzi Poslanecké sněmovny 2. března 2021 k návrhu zákona o zvýšení náhrady příjmu při nařízené karanténě

Feri (TOP 09): Bohužel ta celá záležitost atrofovala jen na politickou debatu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Dominik Feri

Dámy a pánové,

my nechceme, aby se opakovalo to fiasko z minulého týdne, a chceme dát Poslanecké sněmovně možnost, vybrat si z vějíře možných řešení. Dvě už tu představila naše paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová. Dovolím si představit další čtyři možné varianty, o kterých dneska budeme hlasovat.

Jde-li o otázku toho, jak bude nastavena nemocenská, tak bohužel ta celá záležitost atrofovala jen na politickou debatu o to, kolik to bude, jestli to bude sto, nebo devadesát. Ale my máme s panem kolegou předsedou profesorem Válkem za to, že ta debata by měla být trochu širší ve smyslu, když nařizujete karanténu a posíláte lidi do izolace, tak bychom ale také měli vědět, jaká jsou pravidla té karantény. A podle nás by se to mělo rozlišit v rámci nemocenské v tom smyslu, že např. jsem-li pozitivní, tzn., jdu-li do izolace, tak patrně tam bychom měli lidi motivovat, aby tam byli, aby to nezatajovali, když mají ty zprávy o tom, že jsou nemocní, jsou nakažení, a tam podle nás ta varianta 90 nebo za nějakých okolností, mluvím jenom za sebe, 100 % je realizovatelná.

Anketa

Nechali byste si píchnout vakcínu Sputnik V? (Ptáme se od 2.3.2021)

88%
12%
hlasovalo: 30340 lidí

Ovšem situace, kdy jde o karanténu, tzn., měli jste pozitivní kontakt a jdete do karantény, no tak tam podle mě dávat někomu 100 % je opravdu velmi štědré, až neuvážlivě štědré. A to z důvodu, že zkrátka vy máte například negativní test, ale podle algoritmu přezkumu nebo algoritmu nějakého algoritmu pravidel karantény a izolace byste měli i s negativním testem být stále doma. Což podle našich informací z Ministerstva zdravotnictví je nějaké historické řešení, které má podporu, ale podle nás není úplně správné. Proč by měl být v karanténě někdo, komu vyšel negativní test a měl by doma být se 100 % mzdy nebo 100 % nemocenské přesně?

A proto jsme s kolegou Válkem připravili čtyři varianty, které by to mohly řešit. Tzn., jste-li v izolaci, budete mít nárok na 100 nebo 90 %, ale jste-li jenom v karanténě, tzn., že vás někdo nahlásil, že se s vámi potkal, že máte pozitivní kontakt a jdete do karantény, tak v tom případě byste měli nárok na 80 nebo 70 %. Tzn., je to 100 a 80, 70, 90, 80 nebo 70. Je to podle nás řešení, které více reflektuje jak stav státního rozpočtu, ale i tak zkušenosti z trhu práce, tzn., dosáhnout nějaké rovnováhy mezi potřebou, aby lidé zůstávali doma, když mají pozitivní kontakt, nebo když jsou pozitivně testovaní, ale také zároveň to, aby ten systém nebyl zneužíván, a to jakýmikoli způsoby, ať už např. třeba hlášením falešných fiktivních pozitivních kontaktů.

Tzn., máme tu v zásadě šest možných řešení plus to řešení vládní, ale není podle nás úplně správné, aby se prostě jenom tady licitovalo o tom, jestli to bude 100, nebo jestli to bude 90. A nerozlišovat, o jaké lidi se jedná. Jestli se jedná o lidi, kteří mají skutečně pozitivní PCR test, anebo jestli se jedná o lidi, kteří se jenom s někým sešli, pak šla na test, ten jm vyšel negativní, a pak se jim bude platit 100 %. To je opravdu štědrost, která se může velmi významně vymstít, a to jak po stránce rozpočtové, tka i po stránce politiky zaměstnanosti.

Děkuji vám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

8:14 Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci a odvolání nominace Pavla Tuleji na post m…