Ferjenčík (Piráti): EET dopadne na poctivé, nepoctiví ji budou ignorovat

19.09.2018 15:32

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 19. září 2018 k zákonu o EET

Ferjenčík (Piráti): EET dopadne na poctivé, nepoctiví ji budou ignorovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mikuláš Ferjenčík

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

já jsem slyšel námitku paní ministryně o tom, že je potřeba řešit ten problém daňových nedoplatků a že EET je ta cesta a že ona odmítá na ten problém rezignovat. Já si myslím, že je celá řada lepších způsobů, jak motivovat lidi, aby ty daně platili, místo toho represivního přístupu zavádění třetí a čtvrté vlny EET, která, jak už jsem říkal minule, primárně dopadne na ty poctivé, které zahrne novou byrokracií a ti nepoctiví ji jednoduše budou ignorovat.

Vláda by měla otevřít hospodaření státu, aby lidé měli motivaci platit daně. Vláda by měla bojovat s daňovými úniky těch velkých, s úniky do daňových rájů, aby lidi viděli, že daně platit musejí všichni. Vláda by se měla soustředit na ty opravdu velké ryby, na ty způsoby, kdy se vyvádějí zisky přes fiktivní služby. Je celá řada kroků, které Ministerstvo financí může podniknout, aby zvýšilo motivaci ty daně platit. Stejně tak by vláda měla zjednodušit ten daňový systém, omezit množství výjimek, snížit množství daňových sazeb. Místo toho sledujeme pravý opak. Kdyby se lidé v tom systému vyznali, opět by byli ochotnější je platit. Stejně tak by vláda měla soustředit svou pozornost na to, aby stát skutečně vynakládal své prostředky smysluplně. Prostě pro živnostníky je myslím dost demotivační platit daně na obří podnikatele, ať už v oblasti zemědělství nebo v oblastech jiných, platit daně, skrze které se financují biopaliva a další nesmysly, které škodí životnímu prostředí. A to jsou věci, na které se vláda má zaměřit, aby zvýšila daňový výnos a ta represe má přijít až skutečně v tu poslední možnou chvíli a způsobem, který bude alespoň trochu smysluplný. Ta třetí čtvrtá vlna EET jednoduše smysluplná není. Prostě člověk, který tu tržbu uvést nechce, účtenku nevydá, jeho zákazník logicky nemá žádný důvod ho udat, když on dostal vlastně tu daňovou slevu. A není tam vůbec žádná logika, proč by se ten výběr daní skrz tu třetí a čtvrtou vlnu měl zvýšit. Je to byrokratické opatření, které podstatu problému vůbec neřeší.

Proto ještě jednou apeluji na všechny poslance, aby podpořili zamítnutí tohoto návrhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…