Ferjenčík (Piráti): Když už se rozdávají desetimiliardy, tak ať spravedlivěji

22.11.2020 12:10

Komentář na facebookovém profilu ke schválení daňového balíčku sněmovnou

Ferjenčík (Piráti): Když už se rozdávají desetimiliardy, tak ať spravedlivěji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mikuláš Ferjenčík

Ptají se mě novináři, jestli nelituju, že jsem prosadil zvýšení daňové slevy na poplatníka na úroveň průměrné mzdy - všichni pracující si polepší skoro o 10 000 Kč ročně - když je tam další rozpočtový propad nad rámec dopadu snížení daňové sazby.

Nelituju. Co se schodku týče, já to navrhoval jako konstruktivní alternativu vůči návrhu poslance Babiše. To že schválili obojí je odpovědnost poslanců, kteří hlasovali pro návrh poslance Babiše (sleva se hlasovala první, nová daňová sazba až potom) a pro zákon jako celek (Piráti byli proti).

Druhý důvod je to, že je jasné, že tento daňový balíček (pokud se ho nepodaří opravit v senátu a následně revidovat ve sněmovně) na dlouho zabetonuje podobu daní z příjmu u nás.

Jsem rád, že pokud dojde k tomuto zabetonování, budou v něm zohledněné i principy blízké Pirátům. Zvýšení slevy pomáhá především chudším pracujícím, snížení sazby především těm bohatším, takhle je to mix, jinak by to bylo jednostranné.

O kompenzaci výpadku příjmů samosprávám i snížení celkových rozpočtových nákladů daňového balíčku budeme usilovat i nadále, ale když už se rozdávají desetimiliardy tak ať aspoň trochu spravedlivěji.

Že o mě noviny premiéra Babiše v reakci vydaly posměšný článek beru jako ocenění mé práce. Mimochodem do daňového balíčku jsme prosadili i další návrhy, o těch později.

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…