Ferjenčík (Piráti): Ministerstvo zruší formulář o pěti stech položkách pro zvláštní režim EET

21.02.2020 10:13

Z více než pěti set kolonek na formuláři pro zvláštní režim EET zbyly jen čtyři údaje: počet tržeb za čtvrtletí, výše tržeb za čtvrtletí, počet storen a výše storen. Offline režim nyní bude použitelný pro významně širší skupinu podnikatelů.

Ferjenčík (Piráti): Ministerstvo zruší formulář o pěti stech položkách pro zvláštní režim EET
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mikuláš Ferjenčík

Ministerstvo financí dnes změnilo svůj postoj po soustavných aktivitách Pirátů a několikatýdenních debatách Pirátů se zástupci příslušných úřadů. Administrativa živnostníků bude výrazně jednodušší, než jak s ní počítal původní záměr.

Než se ministerstvo rozhodlo k zásadnímu zjednodušení formuláře, zamítla Sněmovna hlasy vládní koalice náš pozměňovací návrh, který rušil uvádění výkazů za jednotlivé dny. V únoru tohoto roku proběhla jednání jak s ministryní Alenou Schillerovou, tak i ředitelkou Finanční správy Tatjanou Richterovou, na kterých jsme je seznámili s administrativně neadekvátní podobou formuláře. Na extenzivní pojetí výkazu jsme upozornili i prostřednictvím podnětu na zrušení EET u Ústavního soudu ČR. Na podobu formuláře nakonec upozornila i média a ministerstvo ze svého přebyrokratizovaného záměru dnes upustilo.

Těší mě, že má soustavná práce v oblasti administrativy pro nejmenší živnostníky přinesla ovoce a děkuji všem kolegům, kteří mi pomohli tuto změnu prosadit.

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…