Ferjenčík (Piráti): Proč se jmenujeme Pirátská strana?

28.09.2017 16:02

„Moc se mi líbí, co děláte, ale ten název...“ To je častá reakce lidí na setkání s Pirátskou stranou. My jsme ale přesvědčení, že jsme své jméno zvolili správně. Rád bych vám vysvětlil proč.

Ferjenčík (Piráti): Proč se jmenujeme Pirátská strana?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Pirátů Mikuláš Ferjenčík, lídr pardubického kraje

Povšimněte si, že lidé často porovnávají Piráty se stranami, které založil bývalý vysoce postavený politik nebo miliardář. Panuje patrně obava, že pirátství ve jméně někoho odradí, na rozdíl od marketingových názvů jako třeba hnutí ANO. Tahle představa ale vůbec nebere v úvahu diametrálně odlišnou startovní pozici strany založené zespoda lidmi, které nadchla nějaká myšlenka, oproti straně s desítkami nebo stovkami milionů na reklamu.

Název Piráti, který navazuje na celosvětové pirátské hnutí, dokáže zaujmout i bez milionů na marketing. Právě díky našemu názvu jsme dokázali prorazit do médií, a tedy i do širšího povědomí bez větších nákladů. Právě díky tomu, že jsme zaujali, vstoupily k nám stovky členů. A právě díky našemu jménu ve volbách pravidelně porážíme strany s daleko vyšším rozpočtem. Naposledy třeba Zemanovce, kteří přitom billboardy polepili celou republiku.

Mylná je i domněnka že náš název je příčinou nedůvěry lidí k Pirátům. Pokud říkají, že Pirátům nedůvěřují, není to kvůli jménu, ale kvůli tomu, že je neznají. Stejnou nedůvěru budí i jiné strany, které nejsou dnes a denně na televizních obrazovkách. A to prostě proto, že lidé nevědí, co od nich čekat. Když se podíváme na volební výsledky Pirátů v Mariánských Lázních, kde jsme v komunálních volbách dostali 20 % hlasů a v krajských volbách dokonce 30 % hlasů, je zcela zjevné, že ani v menším městě v Karlovarském kraji náš název nevytváří bariéru, která by lidem bránila volit Piráty.

Obrovská výhoda našeho názvu potom je, že v sobě propojuje globální program Pirátské strany – tedy strany zaměřené na práci s novými technologiemi. Chceme například zpřístupnit úřady přes internet, ale do politiky přinášíme také trochu rebelství. Piráti se nebojí jít proti proudu a posouvat hranice toho, co v politice je a není běžné. Zveřejňujeme zápisy ze setkání s podnikateli a politiky na internetu, nebo se nebojíme zůstat v opozici ve chvíli, kdy bychom museli kvůli vstupu do koalice zahodit své ideály. Hlavně ale nezapomeňte, že každý chce být trochu jako Johnny Depp.

Bc. Mikuláš Ferjenčík

Zastupitel hl. m. Prahy za Piráty, lektor kroužků zábavné logiky, specializuje se na územní plánování

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice