Ferjenčík (Piráti): Vláda odmítla pomoc pro 150 tisíc občanů v nesnázích

23.04.2020 9:09

K návrhu Pirátů na rozšíření kompenzačního bonusu pro pracovníky na dohodu o provedení práce a o provedení činnosti se vládní poslanci obrátili zády. 150 tisíc lidí, z nichž většinu tvoří matky samoživitelky a invalidní důchodci či například studenti, tak zůstane na holičkách. Jde o lidi, kteří řádně pracovali a platili pojistné. Jedinou zasaženou skupinou, pro jejíž podporu vládní poslanci zvedli ruku, jsou pedagogičtí pracovníci s vedlejším příjmem OSVČ.

Ferjenčík (Piráti): Vláda odmítla pomoc pro 150 tisíc občanů v nesnázích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mikuláš Ferjenčík

„Pozměňovací návrh, který by dohodářům odvádějícím odvody umožnil čerpat kompenzační bonus ve výši 300 Kč/den, dnes vládní poslanci zamítli. Odmítli tak podpořit nejohroženější skupinu obyvatel, jejíž pád na dno může v budoucnu znamenat dalekosáhlejší potíže, například v podobě exekucí, ztráty bydlení nebo nemožnosti nákupu léků a potravin. Stejně se vláda zachovala i vůči OSVČ podnikajícím na vedlejší činnost, kteří o bonus přišli kvůli zaměstnaneckému úvazku,“ uvedl předkladatel návrhu Mikuláš Ferjenčík.

S návrhem na kompenzaci pro pracovníky na DPP a DPČ přišli Piráti již v březnu a připojily se k němu další opoziční strany. Návrh počítal s kompenzací až do výše 15 tisíc korun v období od vyhlášení nouzového stavu do konce dubna.

Alespoň malá změna k lepšímu je návrh, který spolupředložili Piráti a podpořily jej všechny strany s výjimkou ANO. Tento návrh napravuje stav, kdy na státní podporu nedosáhli živnostníci, kteří si přivydělávali pedagogickou činností.

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

17:17 David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o údajných ambicích francouzského prezidenta Macrona…