Ferjenčík (Piráti): Vláda si výnosy EET vycucala z prstu

06.02.2019 11:17

Pirátský poslanec Mikuláš Ferječník dnes na tiskové konferenci představil analýzu, která zpochybnila metodiku Ministerstva financí ČR pro výpočet vlivu EET na výběr daní. Z odborného materiálu vyplývá, že čísla udávaná vládou nejsou podložená relevantními daty.

Ferjenčík (Piráti): Vláda si výnosy EET vycucala z prstu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mikuláš Ferjenčík

Přínos třetí a čtvrté vlny EET, která se dotkne například lékařů, účetních, řemeslníků nebo právníků, Piráti zpochybňují dlouhodobě s poukazováním na vyšší byrokracii, náklady na straně živnostníků a diskutabilní přínos. Závěry analýzy dávají jejich argumentům za pravdu.

„Ministerstvo financí ČR vychází z teze, že zavedení EET má pozitivní vliv na výběr DPH. Tuto tezi ministerstvo dále nerozvádí, nedokazuje ani neodůvodňuje. Odhad výnosů EET pracuje s arbitrárně stanoveným koeficientem autonomního růstu inkasa DPH a zbytek prohlašuje za vliv EET. V případě, kdy by ministerstvo použilo jiný odůvodněný koeficient, vliv EET na výběr DPH by byl záporný a dosahoval by hodnot minus dvě miliardy korun. Při rozšíření vládou používané metodiky na výběr DPH v celé ekonomice se vliv EET ‚projevuje‘ i v odvětvích, ve kterých nebylo EET zavedeno, a to jako nárůst 5,9 mld. korun, což je samozřejmě nemožné,” uvedl obsah analýzy Ferjenčík.

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

„Data a závěry expertizy dokazují, že vláda vliv EET a kontrolních hlášení účelově nadhodnocuje, aby vyhověla číslům, která si předem chybně stanovila. Osobně vládě doporučuji, aby se místo zvyšování byrokracie živnostníkům soustředila na boj proti daňovým únikům v řádu miliard, například do daňových rájů,” shrnuje Ferjenčík závěry nezávislého zhodnocení údajného přínosu EET do státního rozpočtu. „Babiš si to prostě vycucal z prstu,” uzavřel.

Piráti jdou opačným směrem než vláda, proto ve Sněmovně navrhli snížení daní všem pracujícím o 5 tisíc korun za rok, zrušení EET pro neplátce DPH, možnost zřídit si firmu za jeden den a možnost odložit podání daňového přiznání o jeden měsíc, pokud ho plátce podává elektronicky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…