Fiala (ODS): Dohodli jsme se na koaličním programu a struktuře vlády

03.11.2021 11:30

Vyjádření předsedy ODS po jednání koalic SPOLU a Piráti a Starostové

Fiala (ODS): Dohodli jsme se na koaličním programu a struktuře vlády
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Petr Fiala (SPOLU)

Domluvili jsme se na podstatných věcech, které umožní vznik budoucí vlády, došli jsme k podobě koaliční smlouvy a tomu nejzásadnějšímu – koaličnímu programu, ze kterého vzejde Programové prohlášení vlády. 

Anketa

Považujete neočkované za škůdce a nepřátele?

16%
82%
hlasovalo: 19488 lidí
Tyto dokumenty v následujících dnech předložíme orgánům našich stran k odsouhlasení. 

Na společném jednání jsme odsouhlasili i strukturu vlády a rozdělení ministerstev mezi obě koalice. Koalici SPOLU připadne post premiéra, a také ministerstva financí, obrany, práce a sociálních věcí, dopravy, zdravotnictví, spravedlnosti, zemědělství, životního prostředí, kultury a post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Koalici Pirátů a Starostů pak připadnou ministerstva vnitra, průmyslu a obchodu, školství, mládeže a tělovýchovy, pro místní rozvoj a digitalizaci, zahraničí. Koalice Pirátů a Starostů obsadí také pozici ministra pro legislativu a ministra pro evropské záležitosti. Považujeme za podstatné, aby se někteří členové vlády věnovali konkrétním úkolům, jako jsou např. věda, výzkum a inovace, kam směřuje významná část státního rozpočtu. Jde o důležité téma pro budoucnost České republiky. Důležitá je i oblast vztahů s Evropskou unií, kam spadá organizace předsednictví a koordinace evropské politiky. Chceme také zkvalitnit legislativu, aby nebyly tak špatně připravené zákony, jako tomu bylo v minulém volebním období, a podařilo se nám prosekat stávající legislativní džungli. Všechny tyto oblasti už v minulosti na ministerské úrovni zastoupeny byly.

Dnes mne také kontaktoval kancléř prezidenta republiky Mynář a vyřídil mi vzkaz od prezidenta Miloše Zemana, že se těší na setkání a přijme mne ve chvíli, kdy se přesune na běžný pokoj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Pavliku, hnij si dál v Řeporyjích a pyšni se tím, že lezeš do anusu politickým nulám

7:02 Rajchl (PRO): Pavliku, hnij si dál v Řeporyjích a pyšni se tím, že lezeš do anusu politickým nulám

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k facebookovému postu starosty pražských Řeporyjí Pav…