Fiala (ODS): Je přece správná cesta, že pomáháme těm, kteří mají děti

12.05.2022 19:44

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 12. května 2022 k pomoci lidem při stoupající inflaci a zdražování.

Fiala (ODS): Je přece správná cesta, že pomáháme těm, kteří mají děti
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Petr Fiala na tiskové konferenci vlády

Já právě, pane poslanče, s lidmi mluvím a vím, co potřebují. (Smích v lavicích ANO.) A určitě nechtějí vaše recepty, protože ty už si vyzkoušeli a vědí, k čemu vedou. Ta plošná opatření a nedbání na hospodárné chování státu vedou k tomu, že tady máme tak vysokou inflaci, jaké teď čelíme. A vedou k tomu, že jejich finanční prostředky, které mají a které si naspořili ze své práce, tak se znehodnocují. A mají obavy z toho, čemu čelí. A v důsledku toho, že se předcházející vláda nestarala o energetickou bezpečnost, tak samozřejmě se obávají i toho, jestli budou mít vůbec nějaké energie. Já je mohu uklidnit, že budou, protože naše vláda udělala všechny potřebné kroky pro to, abychom zajistili dostatek plynu, abychom se postarali o to, aby do České republiky dál proudila ropa, i kdyby došlo k zastavení ruských dodávek. A udělali jsme kroky, které předcházející vláda vůbec neudělala.

A já tedy, pane poslanče, nevím, ale když pomáháme těm, kteří jsou opravdu zranitelní a mohou se dostat do problémů, tak je to přece správná cesta. Já bych nezpochybňoval to, že jsme prostě pomohli seniorům a výrazným způsobem se jim zvýší penze tak, aby si poradili s cenami energií. Oni už si nemají jak vydělat a jak si pomoci. To je přece správná cesta, že pomáháme těm, kteří se dostávají do existenčních potíží. A proto jsme rozšířili sociální dávky a počet jejich příjemců. Je přece správná cesta, že pomáháme těm, kteří mají děti. Patří do střední třídy, nejsou na tom tak špatně, aby se dostali do nároku na sociální dávky, ale současně potřebují pomoc, protože zvýšené ceny se jich dotýkají. Tak těm dáme jednorázový příspěvek 5 000 korun, aby si s tou situací poradili a abychom jim pomohli. Současně bojujeme proti cenám energií, bojujeme proti dalšímu růstu cen pohonných hmot. (Předsedající: Čas. Prosím, čas.) A to jsou ty konkrétní kroky, které lidem pomohou a které lidé potřebují. (Předsedající: Prosím o dodržování času.) Deštník proti drahotě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

15:06 Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.