Fiala (ODS): Komunikaci s úřady zjednodušíme a prosekáme byrokratickou džungli

15.06.2016 17:20

Občanští demokraté dnes představili programové priority v oblasti veřejné správy. Požadují například, aby bylo možné s úřady komunikovat elektronicky a chtějí omezit zbytečnou byrokracii. ODS postupně pod heslem „Zjednodušme to“ představuje konkrétní opatření v různých oblastech.

Fiala (ODS): Komunikaci s úřady zjednodušíme a prosekáme byrokratickou džungli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

„Současná vláda se ráda inspiruje na Balkáně, my dáváme přednost zemím, jako je Estonsko nebo Velká Británie. To jsou země, kde elektronická veřejná správa funguje a moderní technologie neslouží ke sledování občanů, ale naopak jim pomáhají. Musíme však myslet i na ty občany, kterým elektronická komunikace spíše překáží – těm musí zůstat možnost osobního vyřízení žádostí na úřadech. Chceme lidem zpřístupnit kompletní sbírku zákonů na internetu a umožnit jim komunikovat s úřadem elektronicky z domova. Například živnostenský list by mělo být možné získat, aniž by podnikatel musel navštívit úřad,“ řekl Petr Fiala.

„Džungli nesmyslných předpisů prosekáme. Vždyť různých nařízení je už tolik, že se v nich neorientují ani úředníci. Lidé ani nemohou zjistit, jaké všechny možné povinnosti vůči státu mají. Proto chceme nejen zbytečné zákony rušit, ale také sestavit jednoduchý přehled povinností občana vůči státu, který bude dostupný on-line. V 21. století musí být samozřejmostí možnost zaplatit poplatky a daně platební kartou,“ vysvětlil Martin Kupka, expert ODS pro veřejnou správu.

„Po úřadech mají obíhat formuláře, ne lidé. Zavedeme možnost vyřízení většiny žádostí z domova a elektronicky. Za nejdůležitější považuji, aby byl občan úřadem vnímán jako klient, jako vážený zákazník. Má být vnímán jako někdo, kdo přichází s očekáváním, že bude vyslyšen a bude mít pocit, že se mu úředník snaží pomoci a jeho problém vyřešit,“ uvedl Miloš Vystrčil.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…