Fiala (ODS): Navržením Marie Benešové zašel Babiš příliš daleko

23.04.2019 15:05

Předseda ODS Petr Fiala kritizuje Andreje Babiše za navržení Marie Benešové na funkci ministryně spravedlnosti.

Fiala (ODS): Navržením Marie Benešové zašel Babiš příliš daleko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

Podle Fialy tímto krokem Babiš oslabuje důvěru občanů v nezávislou justici, proto by se měl práva vlastního výběru ministra spravedlnosti vzdát. Předseda ODS bude chtít situaci řešit také na mimořádné schůzi, kterou ODS společně s Piráty a KDU-ČSL svolala na čtvrtek.

„Navržením Marie Benešové na funkci ministryně spravedlnosti krátce poté, co se objevila informace o tom, že premiér Babiš může stanout před soudem kvůli dotačnímu podvodu, zašly věci příliš daleko,“ uvedl předseda občanských demokratů Petr Fiala.

„Připomínám premiérovi, že je politikem, a nikoli manažerem ve své rodinné firmě. Jeho povinností je vykonávat ústavní pravomoci takovým způsobem, aby lidé neztráceli důvěru ve stát, v tomto případě důvěru v nezávislou justici. I toto je jeho odpovědnost. Zdá se mi, že si není této své odpovědnosti vědom. Pokud by měl premiér zájem jednat čestně a v zájmu důvěry v českou justici, měl by se vzdát svého osobního výběru ministra spravedlnosti. V normální demokratické zemi by tento post nechal koaličnímu partnerovi, nebo by hledal jinou dohodu, řekněme i s politickou opozicí na takové osobě, která požívá všeobecnou vážnost a která nebude vzbuzovat politické podezření,“ doplnil předseda ODS.

„Myslím, že je v zájmu pověsti předsedy vlády a v zájmu pověsti České republiky, aby sám předseda vlády s takovou nějakou variantou přišel. Ve světle událostí z konce týdne se jeví jako dvojnásobně důležité, že jsme spolu s Českou pirátskou stranou a KDU-ČSL svolali mimořádnou schůzi,“ uzavřel Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…