Fiala (ODS): Nechci porazit Babiše žádnou umělou konstrukcí

25.07.2019 6:34

Komentář na facebookovém profilu k volebním plánům strany.

Fiala (ODS): Nechci porazit Babiše žádnou umělou konstrukcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

Kdyby nyní bylo léto 2020, tak by šlo o legitimní a pochopitelné mediální téma. Jenže máme léto 2019. Takto to spíše silně připomíná téma typické pro takzvanou okurkovou sezónu… ;-)

O čem mluvím? O „velkém mediálním tématu“ letošního léta 2019 – o předvolebních koalicích pro parlamentní volby, prosím pozor – v roce 2021. Na podzim. Tedy zhruba za 26 měsíců. Denně dostávám několik požadavků na rozhovory. Některé otázky působí, jako by šlo o hotovou věc. Píše se o koalicích. Jmenují se jejich členové. Naopak z druhé strany zní hlasy, které už oznamují selhání: prý velká národní fronta má velké mezery. Jsem vážně překvapen, co všechno se dá vyčíst z několika vět, které jsem řekl v neděli pro ČTK:

„Chci sestavit vítězný tým, abychom porazili Andreje Babiše (ANO) ve volbách do Sněmovny 2021. Abychom mohli udělat nutné reformy: v boji s byrokracií, ve školství, v digitalizaci, v penzích, abychom snížili daně. Abychom konečně stavěli dálnice. Zkrátka: abychom překonali současnou bezobsažnou politiku, marketingové šílenství, vládní bezradnost a rozdávání a posunuli naši zemi mezi nejlepší na světě.“ A ještě jsem dodal: „Všechny formy spolupráce mají své klady i zápory. Budu jednat se stranami, které patří do konzervativně liberálního proudu. Budeme hledat, co nás spojuje, ne co nás rozděluje.”

Je to srozumitelné? Myslím, že ano. Žádnou národní frontu. Ale spolupráce na blízké hodnotové bázi. Žádný antibabiš ani politický kočkopes. Ale hodnoty, program a připravenost na reálné reformy po volbách. Žádné politické výtahy „rychle a levně“, případně „zadním vchodem“. Ale srozumitelná politika. Ano, návrat ke standardní politice v nejlepším a původním slova smyslu. Protože já nechci ve vládě vyměnit reálné agendy za vágní politický marketing. A že potřebujeme i přečíslit ANO? No jistě! Že to nevylučuje nějaké formy spolupráce ODS pro krajské volby příští rok a parlamentní volby 2021? Jistěže ne. Že o tom přemýšlím (a debatuji)? Samozřejmě. Že se z toho stane jednoho dne reálné politické veřejné téma? Tak to je taky samozřejmé. A kdy? Aby bylo kolem Vánoc 2020 vše jasné. Máme na to zhruba 26 měsíců...

Jsem ovšem rád, pokud okurková témata léta 2019 doručí k lidem zprávu: Můžete se spolehnout. ODS jako hlavní politická a programová alternativa se chová a bude se chovat zodpovědně. Děláme to v Senátu, do kterého jsme na podzim loni vyhráli volby. A Senát se chopil své role pojistky a protiváhy zodpovědně a aktivně. Děláme to v Poslanecké sněmovně, kde jsme samozřejmě limitováni menšinovou pozicí vůči pevné mocenské koalici ANO / KSČM / SPD za asistence ČSSD... ale položím vám otázku:
Které rozhodnutí v tomto volebním období například usnadnilo život živnostníkům? Bylo jedno jediné, a to zvýšení výdajových paušálů – a byl to návrh ODS.

Nebo: Které rozhodnutí v tomto volebním období alespoň trochu směřuje ke zjednodušení a větší přehlednosti přijímaných zákonů? Mluvím o principu, že zákony už budou nabývat účinnosti jen dvakrát do roka a každý zákon musí obsahovat seznam povinností pro občany, pokud nějaké nové zavádí – i toto byl návrh ODS.

Nebo: Díky komu mohla tato vláda naplnit naše alianční závazky vůči NATO, když ji její spojenci z KSČM a SPD v této věci „zradili“? Uhodli jste, díky ODS.

Že desítky jiných dobrých kvalitních návrhů přes vládu neprošly? Vždyť proto chci tuto vládu vyměnit! Ale nechci porazit Babiše žádnou umělou konstrukcí. Chci ho porazit programem. ODS povede zápas za to, aby autentická konzervativně liberální politika byla nejsilnějším proudem české politiky. Nebude žádná národní fronta, bude to program změny, od bezobsažné politiky, kterou předvádí vláda, k reformám pro lepší budoucnost. Proto tvoříme postupně program budoucí vlády změny a bráníme v Poslanecké sněmovně a Senátu zdravý rozum. A když přijde čas, představíme i vítězný tým.

Ale teď se píše léto 2019. Pokud zrovna pracujete, dávejte na sebe v tom horku pozor. A pokud máte možnost, tak pěknou dovolenou. Přeji hezký den, přátelé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…