Fiala (ODS): Nevím, co je na přítomnosti vojsk NATO tak divného a nebezpečného

13.05.2014 18:24

Projev na 8. schůzi Poslanecké sněmovny dne 13. 5. 2014.

Fiala (ODS): Nevím, co je na přítomnosti vojsk NATO tak divného a nebezpečného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala, předseda ODS

Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já opravdu nevím, o čem podstatnějším bychom měli tady diskutovat, než je bezpečnost České republiky. Ale já souhlasím s panem předsedou klubu Faltýnkem, že by pan ministr Stropnický, který mezi tím mezi nás přišel, měl mít možnost svoje výroky vysvětlit, a proto očekávám, že v souladu s tím budete hlasovat pro zařazení našeho návrhu, který přednesl pan kolega Blažek.

Já bych se ale rád dotkl otázek, které tady položil pan místopředseda Sněmovny, předseda KSČM kolega Filip a chtěl bych mu na některé odpovědět. Například položil otázku, zda je nějaká strana, která v roce 2010 říkala občanům, že je pro to, aby zde byla vojska NATO. Taková strana je, je to Občanská demokratická strana. My jsme byli otevřeně pro to, aby zde byl postaven americký radar, a to to s sebou nese. My jsme občanům nic v této věci netajili a my jsme tento postoj měli a máme i nadále. Ale když mluvíme o tom, co jsme říkali, co kdo z nás říkal v roce 2010 nebo 2013, tak bychom neměli zapomenout na to, že mezi tím se velmi významně změnila mezinárodně politická situace a taky bezpečnostní situace České republiky. Já nevím, jestli to nechcete vidět, nejste schopni to vidět nebo se to jenom bojíte vidět, ale jsme v situaci, která je mnohonásobně nebezpečnější než byla rok, dva, tři, pět roků zpátky. To, co se odehrává na Ukrajině, to, co se odehrálo na Krymu velmi připomíná události z poloviny 50. let 19. století, kdy taky byla Krymská válka a kdy tato Krymská válka neznamenala boj o Krym, ale znamenala rozbití evropského řádu, který v Evropě vznikl po Vídeňském kongresu z roku 1815. A kdo to nevidí, tak je buďto nevzdělaný nebo slepý anebo něco tají našim občanům.

Jsme v situaci, která nás extrémně ohrožuje, a v této situaci je pro nás mimořádně důležité, abychom co nejvíce zajistili bezpečnost České republiky.

Dámy a pánové, v poválečné Evropě pro demokratickou zemi není žádný jiný recept a žádná jiná cesta, jak zajistit bezpečnost republiky než je úzká spolupráce v rámci NATO, než je spolupráce se Spojenými státy, a to jak z dějin poválečné Evropy dobře víme, znamená občas i přítomnost vojsk NATO na území jednotlivých států. Já nevím, co je na tom tak divného, nevím, co je na tom nebezpečného. Naopak v tom vidím záruku naší bezpečnosti a měli bychom všichni být rádi, že jsou nějaké země, které jsou připraveny poslat své vojáky proto, aby chránili jinou zemi. Budeme-li se my těšit takovému privilegiu, měli bychom to jenom přivítat a ne to odmítat ústy ministra obrany ještě dříve než taková debata vůbec v České republice může proběhnout.

Takže já i z těchto důvodů velmi podporuji to, co řekl pan předseda Faltýnek, aby měl možnost pan ministr obrany to vysvětlit, ale nejenom ministr obrany. Ať se k tomu také otevřeně postaví předseda vlády České republiky, a toho můžeme docílit tím, že podpoříte návrh bodu, který přednesl kolega Blažek. (Potlesk z pravé části sálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…