Fiala (ODS): Premiér a tato vláda není schopna řídit stát, a ještě uráží každého, kdo to řekne nahlas

07.04.2019 7:34

Komentář na facebookovém profilu k reakci premiéra Babiše na zprávu NKÚ

Fiala (ODS): Premiér a tato vláda není schopna řídit stát, a ještě uráží každého, kdo to řekne nahlas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

Zřejmě jste si všimli, jak se pan premiér vztekle pustil do Nejvyššího kontrolního úřadu. Důvod je jednoduchý: NKÚ z pozice státní nezávislé autority jen potvrdil to, co i my v ODS (ale taky mnoho odborníků) říkáme už dlouho.

Premiér a tato vláda není schopna řídit stát, není schopna využít aktuální hospodářský růst, promrhává budoucnost a ještě uráží každého, kdo to řekne nahlas. Posuďte sami, tady je pár citátů z té zprávy:

  • „… Za výbornými makroekonomickými výsledky a výsledky státního rozpočtu se však již dlouhodobě skrývají systémové překážky, které budou ovlivňovat výsledky ČR a její konkurenceschopnost do budoucna. Příznivé výsledky SR za rok 2018 nepředstavují záruku zdravých veřejných financí v dlouhodobém horizontu.
  • … rostou běžné výdaje a dosud vázne uskutečňování strategických investic i realizace důležitých reforem.
  • … stát především nevyužil období hospodářského růstu pro sestavení rozpočtu, který by byl alespoň vyrovnaný a zohledňoval principy hospodářského cyklu. Současně je vysoká závislost plnění SR na růstu ekonomiky a podceňování rizik růstu běžných, resp. mandatorních výdajů státu.
  • … ačkoliv příjmy SR od roku 2014 do roku 2018 vzrostly o téměř 270 mld. Kč, plánované saldo SR se v těchto letech snížilo jen o 62 mld. Kč.
  • … Meziroční nárůst běžných výdajů SR ve výši 86,5 mld. Kč byl vyšší než nárůst daňových příjmů ve výši 84,8 mld. Kč, což vytváří rizika pro udržitelnost hospodaření s prostředky SR v budoucnu.
  • … v oblasti dopravní infrastruktury se síť dálnic v roce 2018 rozšířila jen o necelé 4 km.
  • … z pohledu efektivity vnější správy daní směrem k poplatníkům nebylo dosaženo významného pokroku, když zákon o daních z příjmů nebyl zjednodušen, a v ČR musí firmy na splnění daňových povinností věnovat podstatně více času.
  • … sestavování státního rozpočtu nadále spoléhá na udržitelný hospodářský růst, aniž by byly zohledňovány principy hospodářského cyklu.
  • … podíl kapitálových výdajů byl dokonce nižší, než tomu bylo v době ekonomické krize, kdy např. v roce 2009 činil 11,4 %.“

A tak dále a tak podobně. Rozumím, že se premiér zlobí. Pochopil totiž, že se vůči zprávě NKÚ nemůže tvářit tak pohrdavě jako například vůči výčitkám a kritice od ODS. Přestože jsou ve skutečnosti identické.

Stejně tak programové priority ODS jsou do značné míry potvrzovány analytickými postřehy NKÚ:

  • potřebujeme deregulovat,
  • potřebujeme reformovat stát (zjednodušit papírování a digitalizovat),
  • potřebujeme velký právní úklid,
  • potřebujeme důchodovou reformu… A například
  • potřebujeme zásadně snížit a oslabit byrokracii. ODS nedávno na programové konferenci představila konkrétní plán, jak to udělat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.