Fiala (ODS): Problém je v tom, že Andrej Babiš nevysvětluje to, co by vysvětlovat měl

10.05.2017 15:01

Projev na 58. schůzi Poslanecké sněmovny dne 10. 5. 2017

Fiala (ODS): Problém je v tom, že Andrej Babiš nevysvětluje to, co by vysvětlovat měl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Vážený pane předsedo, dámy a pánové, vážené poslankyně, vážení poslanci. Dovolte mi, abych vás stručně seznámil s důvody, které nás vedly k návrhu na svolání této mimořádné schůze. Zároveň bych se rád dostal k obsahu názvu této mimořádné schůze, tedy Zneužívání moci ministrem financí Andrejem Babišem vůči nezávislým institucím demokratické společnosti.

Pan vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš si nedávno v inzerátech v novinách stěžoval, že je umlčován, že nemůže mluvit o důležitých kauzách. To je samozřejmě nesmysl. Problém je ale jinde. Problém je v tom, že Andrej Babiš sám nevysvětluje to, co by vysvětlovat měl. A naopak říká věci, které by jako vrcholný politik říkat a hlavně dělat, neměl. K tomu prvnímu - vysvětlení jeho podnikatelských aktivit a finančních transakcí. K tomu vysvětlení ho musela vyzvat až Poslanecká sněmovna. Své stanovisko sice nakonec v požadované lhůtě poskytl, ale vše stejně nevysvětlil uspokojivým způsobem.

A teď tu máme problém druhý. Problém velmi závažný. V posledních dnech se objevily nahrávky, které se týkají Andreje Babiše, a které se týkají toho, jak a o čem mluvil s novináři Mladé fronty Dnes. Musím říct, že my nepodporujeme ilegální zveřejňování odposlechů, pokoutně pořízených nahrávek či jiné vpády do soukromí. A trváme na tom, aby tyto věci byly vyšetřeny. Nemůžeme ale, zároveň ignorovat závažný obsah nahrávek, které začaly kolovat ve veřejném prostoru. Již to, co bylo zveřejněno, vyvolává podezření, že klíčový člen vlády mimo jiné ovlivňoval média. Že zneužíval tato média, která vlastní k útokům na své politické soupeře, že měl přístup k informacím o probíhajících policejních vyšetřováních. A místo toho, aby tento fakt okamžitě sdělil inspekčním orgánům, spoluorganizoval jejich zneužití v politickém boji.

K tomu, abychom se tu dnes sešli, dámy a pánové, by úplně stačilo již prvotní podezření z toho, že ministr financí neříkal veřejnosti pravdu, že zneužíval a ovlivňoval svoje média, že tato média používal k politickému boji. Ale nová podezření, která se týkají zneužívání policejního vyšetřování nebo zneužívání informací z policejního vyšetřování jsou ještě závažnějším důvodem, a podtrhuji ty příčiny, proč jsme svolali nebo proč jsme požádali o svolání této mimořádné schůze.

Je potřeba, abychom jako členové Parlamentu demokratické země zaujali k těmto věcem jasné stanovisko. Ukázalo se, že Andrej Babiš lže. Že navzdory svým slibům, které veřejnosti dal, ovlivňoval média. Že pravděpodobně získal přístup k tzv. živým policejním spisům. Že porušoval základní pravidla fungování demokracie, že ohrozil důvěru ve stát a jeho instituce. Poslanci, jakožto zástupci obyvatel této země nemohou nečinně přihlížet, pokud se objeví podezření z tak zásadního zneužívání politické moci, tak mocným politikem, jako je vicepremiér, ministr financí a šéf jedné ze stran vládní koalice.

Proto jsme se rozhodli požádat o svolání této schůze. Jsme rádi, že náš návrh podpořili kolegové ze strany TOP 09 a pevně věřím, že program této schůze podpoří poslanci z ostatních politických stran. Je potřeba, aby se o těchto podezřeních mluvilo na parlamentní půdě. Je potřeba, abychom se tu všichni společně zamysleli nad tím, co je potřeba udělat na ochranu zákonnosti a ústavnosti. Abychom vyzvali příslušné státní instituce, aby věc prošetřily.

Mám tady na mysli i to zneužívání policejního vyšetřování, možné zneužívání policejního vyšetřování k politickým cílům. Je potřeba, abychom tady společně vystoupili na obranu demokratických principů a hodnot, na nichž stojí naše republika. Je potřeba, abychom jako Poslanecká sněmovna dali jasné stanovisko vicepremiérovi, vládě, prezidentu republiky, ale i veřejnosti.

Z těchto důvodů, dámy a pánové, vás žádám o podporu programu této schůze, abychom se vzniklou situací mohli důkladně zabývat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky