Fiala (ODS): Tři důležitá témata, o kterých se mlčí

22.02.2021 21:37

Komentář na facebookovém profilu k ekologické katastrofě na řece Bečvě, ke snížení daní a k digitalizaci státu

Fiala (ODS): Tři důležitá témata, o kterých se mlčí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

Pandemie koronaviru pochopitelně snižuje pozornost vůči jiným důležitým tématům. Ani na ně se však nesmí a nemůže zapomínat.

1. Bečva. Mlžení a mlčení kolem největší ekologické katastrofy za poslední roky. My v ODS trváme na tomto: pravidla musí platit pro všechny, policie a úřady musí měřit všem stejným metrem. To znamená vyšetřit úhyn desítek tun ryb a najít viníka. Nepřipustíme, aby celá kauza "vyšuměla".

2. Snížení daní. Tento měsíc to všichni vidí na svém účtu: o 7 % vyšší mzda. To je konkrétní pomoc všem lidem v těžké době, kterou se nám podařilo prosadit. Zrušení superhrubé mzdy a sleva na poplatníka jednoznačně pomáhají. Stále ale slyším od vlády jeden mýtus: že prý stát tyto peníze lidem dává a budou mu chybět. Ale stát žádné peníze nemá – jen ty, které vybere. Není to tak, že by více dával, jen teď méně bere. To je dobře. A kde na to má vzít? Stačí, když vláda začne šetřit sama na sobě, zejména na provozních výdajích: jen loni jsme v rozpočtu našli úspory za 80 miliard.

3. Digitalizace státu. Lidé jsou zvyklí řešit velkou část věcí on-line: bankovnictví, nákupy… Ale na úřadech se většina věcí řeší papírově. K tomu velké množství úplně zbytečné agendy, kvůli které musí vláda musí přijímat další a další úředníky. Náš plán je jasný: zrušit zbytečnou agendu. A tu, která zbude, digitalizovat. To neznamená, že se papírové formuláře budou ještě navíc skenovat, ale že se o úřady obejdou bez nich.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.