Fiala (ODS): Vláda se musí připravit na všechny varianty brexitu

22.01.2019 15:42

Návrh ministra vnitra o postavení britských občanů v České republice po odchodu Velké Británie z EU považuje ODS za velkorysý. Podle občanských demokratů je taková velkorysost na místě.

Fiala (ODS): Vláda se musí připravit na všechny varianty brexitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

Předseda ODS Petr Fiala bude ale od jednotlivých členů vlády chtít slyšet, co dělají pro to, aby měli stejné postavení také Češi žijící ve Velké Británii a jak se vláda připravuje na možnost brexitu bez dohody. Fiala předpokládá, že na tyto body přijde řeč právě v průběhu projednávání zákona postavení Britů v ČR.

„Poslanecká sněmovna bude projednávat návrh ministra vnitra o postavení britských občanů v České republice po odchodu Velké Británie z EU. Z české strany je to velkorysý návrh a my si myslíme, že velkorysé návrhy jsou namístě. Zároveň ale chceme vědět, jak jsou vyjednané reciproční záruky od britské strany k postavení vůči českým občanům žijícím ve Velké Británii?

Stejně tak chceme vědět, jak naše vláda připravuje Českou republiku na případný tzv. tvrdý brexit. Neboť je to stále jedna z možností, která může nastat. Proto ODS vyzývá vládu a zvláště ministra zahraničí, abychom se bodu, který předkládá ministr vnitra, věnovali i v širších souvislostech.

ODS bude chtít od ministra zahraničí a případně dalších členů vlády odpověď na 2 zásadní otázky:

1) Jakým způsobem jsou předjednaná práva a postavení českých občanů po případném tvrdém brexitu.

2) Jakým způsobem se vláda připravuje na možnost odchodu Velké Británie z EU bez dohody, jaké jsou odhadované důsledky, ve kterých oblastech se dá očekávat přechodná krizová situace a co umíme udělat pro její zmírnění.

Zároveň se ptám pana premiéra, proč nedrží své slovo, že bude zahraniční a evropskou politiku konzultovat s předsedy všech sněmovních politických stran. Protože od první společné schůzky, kterou jsem inicioval, uběhlo již 10 měsíců. A u jakého jiného tématu, než jsou dopady vystoupení Velké Británie z EU, bychom měli hledat shodu,“ řekl Petr Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…