Fiala (SPD): Když vláda vyšle české vojáky do boje s Ruskem, staneme se válčící stranou

21.01.2023 20:08 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k návrhu na rozšíření práva vlády vysílat vojáky do zahraničí na maximálně 60 dnů bez souhlasu parlamentu

Fiala (SPD): Když vláda vyšle české vojáky do boje s Ruskem, staneme se válčící stranou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda hnutí SPD Radim Fiala

Fialova vláda nás zatahuje do války na Ukrajině. To není naše válka! Máme tady další důkaz toho, jak nás Fialova vláda zatahuje stále více do války na Ukrajině. Klíčovou součástí další české vojenské pomoci Ukrajině bude údržba už dříve poskytnuté techniky. Vyplývá to z prohlášení vydaného po jednání ukrajinských spojenců po schůzce na vojenské základně v estonské Tapě. Hnutí SPD odmítá zapojení České republiky do války na Ukrajině. Prosazujeme mír a naší neutralitu. To není naše válka!

Anketa

Přestřelil Babiš billboard „Nezatáhnu Česko do války“?

hlasovalo: 28743 lidí

„Zavazujeme se, že společně na obranu Ukrajiny poskytneme bezprecedentní příspěvek, včetně hlavních bojových tanků, techniky pro těžké dělostřelectvo, protivzdušnou obranu, dále munici a bojová vozidla pěchoty. Tato podpora pochází ze zásob našich zemí ... a dokládá, že chápeme závažnost situace i to, že jsme připraveni zvýšit a urychlit pomoc pro Ukrajinu,“ uvádí se v prohlášení, pod nímž jsou podepsáni ministři obrany Británie, pobaltských zemí a Polska a rovněž zástupci Česka, Slovenska a Nizozemska.

Premiér Petr Fiala a ministryně obrany Jana Černochová z ODS chtějí navíc prosadit rozšíření práva vlády vysílat vojáky do zahraničí na maximálně 60 dnů bez souhlasu Parlamentu a také pobyt cizích vojsk na našem území. Toto rozšíření se má konkrétně týkat možnosti vlády učinit tak i v případě ochrany života a zdraví, ohrožení majetkových hodnot nebo bezpečnosti České republiky, zatímco dnes je možné pouze v rámci mírových a záchranných operací při živelních pohromách. A vláda Petra Fialy toto chce rozšířit v podstatě na jakékoliv zahraniční operace.

V momentě, když vláda vyšle české vojáky do boje s Ruskem, staneme se válčící stranou a už s tím nikdo nehne. Rusko v reakci na eskalaci přesunulo Iskandery na běloruské hranice, a tyto rakety už dnes jsou schopné zasáhnout území Moravy. Proto SPD jasně říká jako jediný subjekt ve Sněmovně, že nechceme válku, ale chceme mír a mírová jednání. Taková situace, to znamená eskalace války, vyhovuje Spojeným státům, které si přejí mít vyčerpané Rusko i vyčerpanou Evropu, obojí zároveň, která bude zcela závislá ekonomicky na USA. A sami Američané do té války nepůjdou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích