Fiala (SPD): Snížit daně zejména u energií, základních potravin a léků

07.02.2023 18:30

Projev na 52. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. února 2023 ke snižování daní.

Fiala (SPD): Snížit daně zejména u energií, základních potravin a léků
Foto: Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS
Popisek: Radim Fiala (SPD).

Vážené kolegyně, kolegové, dovolte, abych ještě velmi krátce zareagoval na velmi sugestivně, verbálně sugestivně silný projev pana ministra Válka. Pane ministře, já vám aspoň za hnutí SPD rozhodně přeji, aby se vám podařilo sehnat všechny léky, aby žádné léky nechyběly. Jsem rád, že jste nám to tady tak řekl a jenom doufám, že všechno, co jste řekl, tak se v budoucnu potvrdí. Protože samozřejmě lidé nám píší, že něco nemohou sehnat a podobně. Takže já opravdu ze srdce si přeju, aby všichni, kteří půjdou do nemocnice nebo do lékárny a budou potřebovat nějakou léčbu, aby ty léky sehnali. Ale jestli nám budou psát, že ty léky nejsou, tak se samozřejmě na vás budeme obracet. A pokud je nebudete schopen zajistit, tak budeme vás nutit k rezignaci. A budeme chtít někoho, kdo je prostě zajistí.

Tak dovolte mi, paní předsedkyně, abych navrhl nový bod. A ten bod by se jmenoval, že lidé se propadají do chudoby kvůli vládě Petra Fialy. Téměř třetina Čechů totiž aktuálně žije s rostoucími dluhy nebo jen s minimální finanční rezervou, která nepokryje ani jejich průměrné životní náklady. Každá desátá česká domácnost pak žije zcela bez rezerv, přičemž v nedávné minulosti řada z nich část vydělaných peněz dokázala ušetřit. Vyplývá to z aktuálních výsledků indexu finančního zdraví Čechů České spořitelny, Sociologického ústavu Akademie věd a portálu Evropa v datech. Už jsme si totiž zvykli vždy citovat ten zdroj z toho důvodu, abyste nás nemohli nazývat dezinformátory, dezoláty a lidmi, kteří si vymýšlejí a straší lidi. Takže takoví opravdu nejsme a tady znovu cituji, ten zdroj, ten průzkum, abyste věděli, že to tak prostě skutečně je. A že to, že někoho nazýváte nějakým dezinformátorem, už je velmi laciné.

Dle tohoto indexu 57 % domácností vychází se svým rozpočtem jen s obtížemi. Nejvíce znepokojující na výstupech průzkumu je to, že dvě třetiny z domácností, které si dnes nedokážou tvořit žádnou finanční rezervu, deklarují, že donedávna toho byly schopny. Že donedávna měly doma nějaké peníze, které mohly v případě potřeby použít. Dneska už je nemají, protože jsou vyšší ceny, obrovské zdražování a samozřejmě ty rodiny mají daleko vyšší výdaje než měly.

Je evidentní, že hlavními příčinami této sociální krize jsou pokles reálných příjmů a značný nárůst cen všech základních životních nákladů a potřeb. Jde o tristní vizitku a odpovědnost vlády Petra Fialy, která toto zdražování částečně způsobila, ale hlavně proti němu nechce, anebo nedokáže efektivně bojovat. Obě dvě varianty jsou samozřejmě špatně.

Návrhy řešení, které předkládá hnutí SPD, abychom jenom nekritizovali, ale řekli, co s tím můžeme dělat, jsou dlouhodobě známé a jasné. Například je třeba okamžitě snížit daň z přidané hodnoty na co nejnižší možnou míru zejména u energií, základních potravin a léků. Zároveň se musí snížit vládou nesmyslně vysoko nastavené cenové stropy na elektřinu a plyn. Zvlášť na elektřinu, které jsme jedním z největším výrobců v Evropě a jedním z největších vývozců, zatím. Jsme přesvědčeni o tom, že pro české firmy a české občany elektřina by se měla prodávat za výrobní cenu plus přiměřený zisk. Že by se neměla prodávat za cenu, která se obchoduje na lipské komoditní burze, za kterou se prodává. A pouze přebytky, které se neprodají v České republice lidem a firmám, by se do zahraničí měly prodávat za obchodní ceny. Protože, jak jsme si mohli všimnout, ten jednotný energetický trh už je jenom fikce. Je to věc, která prostě nefunguje a jenom blázen by v něm zůstával dál.

Současně musí vláda vytvořit podmínky pro zvýšení čistých příjmů domácností, zejména snížením přímých daní, respektive zvýšením daňových slev a výrazným zvýšením základní složky důchodů, například na úroveň minimální mzdy. To jsou prostě věci, které by těm lidem pomohly a já jsem přesvědčen, že je o tom tady třeba hovořit, že je o tom třeba diskutovat. A to je také důvod, proč na dnešní schůzi, paní předsedkyně, navrhuji tento bod a žádám, aby byl zařazen. Ještě nemáme vlastně žádné pevně zařazené body, ale za ty návrhy, které padly přede mnou. To znamená, myslím, že to je asi jako třetí v pořadí. Je to tak?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…