Filip (KSČM): Má sněmovna sloužit kampani jednoho z prezidentských kandidátů? Já myslím, že ne

15.12.2017 12:43

Projev na 4. schůzi Poslanecké sněmovny dne 15. 12. 2017 k návrhu na volbu předsedů stálých komisí PS PČR

Filip (KSČM): Má sněmovna sloužit kampani jednoho z prezidentských kandidátů? Já myslím, že ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Děkuji, vážený pane předsedající, vážení členové vlády, paní a pánové. Jistě je tady jedna věta, která je zcela pravdivá. Většina z vás je absolutně přesvědčena, jak k tajné volbě přistoupí. A tyto projevy nemají valného smyslu pro rozhodnutí většiny kolegů a kolegyň v tomto sále. Ale prosím řekněme si na rovinu, jestli je Poslanecká sněmovna tím tělesem, které má sloužit politické kampani jednoho z prezidentských kandidátu. Já si myslím, že ne.

Odpovězme si ještě na otázku, jestli máme svým způsobem řešit otázku omluvy nebo neomluvy těch nebo oněch. Musel bych požadovat omluvu od těch, kteří tady prosadili například církevní restituce hlasováním pravomocně odsouzeného poslance, který sem nastoupil právě proto, aby to odhlasoval. Takže já bych prosil, řekněme si na rovinu - ano, některým to vadí, některým to nevadí, někteří budou hlasovat pro Zdeňka Ondráčka, protože respektují určitým způsobem pravidla českého právního řádu.

Záměrně neříkám právního státu, protože to si někteří lidé pletou. Protože právní stát samozřejmě jako nejvyšší prioritu respektuje Ústavu České republiky. To znamená, že každý má právo být volen, kdo má více, než 21 let, každý má právo volit od svých 18 let a každý má právo bez ohledu na své vyznání, politickou příslušnost, na své pohlaví a další, sociální původ, na to, aby by volen. Do kterékoliv funkce pokud se obsazuje. A tato funkce se obsazuje jednotlivými poslanci a poslankyněmi Poslanecké sněmovny.

Čili ten, kdo je sem zvolen, má legitimní mandát občanů České republiky, aby byl zvolen do takové funkce. A vy máte legitimní právo se rozhodnout pro nebo proti. To je realita. A kdybych chtěl připomínat historii, tak bych samozřejmě mohl řešit otázku, že nikoliv, že byla volba Komunistické strany Československa, ale že byla volba kandidátní listiny Národní fronty, ve které byly Komunistická strana Československa, Československá strana lidová, Československá strana socialistická, Strana slobody a Strana obrody.

To byly kandidátní listiny Národní fronty. To je realita. Je evidentní, že většinu této Poslanecké sněmovny toto nezajímá, protože většina poslanců a poslankyň je rozhodnuta. Proto je nadbytečné, abychom tuto diskuzi protahovali a říkali si tady nové argumenty.

Já bych chtěl jen říct, že to bude vaše svobodná vůle, jak se rozhodnete. A pravděpodobně o té svobodné vůli rozhodnete i o tom, jestli je pro nás důležitá kvalifikace, odborná zdatnost, schopnost respektovat současné orgány tohoto státu. Protože pochybuji o tom, že každý z vás by byl ochoten podstoupit prověrku Národního bezpečnostního úřadu a nechat zkoumat svou historii do hluboké minulosti. A ta prověrka u Zdeňka Ondráčka je. Jestli někdo z vás chce zpochybňovat práci tohoto úřadu, je to už ten krok, který je za hranou respektu k právnímu státu. Takže prosím, i to zvažte při své volbě. Děkuji vám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

10:21 Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

Směrnice o minimální mzdě, posilování kolektivního vyjednávání a posilování práv zaměstnanců – to js…