Filip (KSČM): Neříkám očkování "NE", ale…

25.11.2020 4:31

Přečetl jsem si na svém facebooku vzkaz od jedné z diskutujících, která mně žádá, abych se zasadil o to, že do zákona o očkování proti covidu bude zařazen paragraf ve smyslu toho, že očkování je dobrovolné, že nesmí být žádným způsobem vymáháno a že očkováním nesmí být podmíněn výkon základních lidských práv a svobod.

Filip (KSČM): Neříkám očkování "NE", ale…
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Podle zveřejněného návrhu zákona a vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného by očkování mělo být dobrovolné a zdarma. Mě však zneklidňují dva momenty, které s názorem oné diskutující těsně souvisí.

Obavy lidí z vakcíny proti covidu totiž nejsou ojedinělé. Spíš bych řekl, že opak je pravdou. Lidé se tohoto očkování prostě bojí. Mnozí, a není jich málo, mají strach z vedlejších účinků vakcíny. Jistě, obecně se očkujete kvůli efektivnosti, nikoli pro efekt. Pokud by nás proticovidová vakcína měla zbavit epidemie do té míry, že se vrátíme k normálnímu životu, potud by bylo vše v pořádku.

Anketa

Získají koalice ODS/KDU-ČSL/TOP 09 a Piráti/STAN ve volbách sněmovní většinu?

33%
67%
hlasovalo: 61447 lidí

Jenže tu je několik ale... Ale co když jde o očkování jen na efekt, ale co když jde v prvé řadě jen o obrovský byznys, ale co když bude očkovací látka vyvolávat nežádoucí vedlejší účinky?

Vůbec se těmto obavám nedivím, neboť i sama epidemie vyvolává od počátku spousty otazníků. Třeba, zda vakcína bude podléhat notifikaci stran Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Podle mého názoru by jednoznačně notifikována být měla. Nejen kvůli zákonné povinnosti, ale i kvůli větší důvěryhodnosti pro občany.

Tu však rozhodně neposiluje nedávné prohlášení profesora Prymuly, který v rozhovoru pro MF Dnes zmínil plán Evropské unie, resp. jakéhosi vakcinačního pasu, coby motivace pro očkování. Uvedl doslova: "Pokud se bude jezdit do zahraničí na průkaz, který řekne: Já jsem byl očkován a mohu jet kamkoli a nemusím prokazovat, že jsem byl testovaný, nebo že budu smět chodit bez roušky, to je podle mě velká motivace. A myslím si, že, řekněme v červnu, si to najednou lidé rozmyslí a budou po očkování volat. Pak možná nebude dostatek vakcíny." Přeloženo do reality dnešních dnů - bez vakcinačního pasu se za hranice nedostanete, aniž byste se, bude-li to vyžadováno, nechali před odjezdem testovat či po příjezdu do cizí země podstoupili povinnou karanténu. Ovšem a samozřejmě (jak jinak) - i vakcinační pas je na bázi dobrovolnosti (prý pozitivní motivace k očkování), ale...

Budu-li hovořit sám za sebe, mně scházejí informace a odpovědi na výše uvedená "ale". Až tyto informace dostanu, po té se rozhodnu. Čili neříkám očkování NE, ale...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…