Filip (KSČM): Právo na referendum je třeba občanům poskytnout a zachovat

24.09.2017 6:33

Komentář k aktuální situaci v Katalánsku před uskutečněním referenda o nezávislosti

Filip (KSČM): Právo na referendum je třeba občanům poskytnout a zachovat
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Vojtěch Filip

KSČM sleduje situaci kolem blížícího se referenda v Katalánsku o vyhlášení nezávislosti s mimořádnou pozorností. Jsme znepokojeni zejména rostoucím napětím mezi silami reprezentujícími centrální Španělskou vládu a představiteli autonomních katalánských orgánů ve sporu o zmaření referenda plánovaného na 1. října. V této souvislosti doporučujeme prokázat maximální zdrženlivost.

KSČM je poučena historickými zkušenostmi, že represe, vyhrůžky násilím a nesmiřitelnost na obou stranách nemohou vést k žádaným výsledkům a naopak, mohou způsobit nenapravitelné škody ve vztazích mezi Katalánci a zbytkem Španělska. Další zdroj chaosu poškodí nejen Španělsko a s ním Katalánsko, ale také celou Evropu.

Za KSČM doporučuji hledat jednáním cesty alespoň k široké autonomii provincie, která by uspokojila obě strany a hlavně odstranění těch problémů, které lid Katalánska k rozhodnutí vypsat referendum, vedly. Nelze totiž přehlížet na jedné straně nejen aktuální ústavní uspořádání Španělského království, ale i oprávněnou touhu občanů Katalánska o národní emancipaci a posilování své nezávislosti. Právo na referendum je potřebné občanům poskytnout a zachovat. V této souvislosti si dovolím popřát oběma stranám úspěch při dosažení vzájemně přijatelného řešení pokojnou cestou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…