Fink (Hradecký demokratický klub): Nový pavilon zajistí moderní zázemí pro centrální laboratoře a vyšetřovací metody

21.08.2021 13:27

Kraj zahájí stavební práce na novém pavilonu jičínské nemocnice.

Fink (Hradecký demokratický klub): Nový pavilon zajistí moderní zázemí pro centrální laboratoře a vyšetřovací metody
Foto: Redakce
Popisek: Bývalý primátor Hradce Králové Zdeněk Fink

V areálu jičínské nemocnice bude zanedlouho znovu slyšet lomoz stavby. Společnost Geosan Group, která vyhrála veřejnou soutěž na vybudování nového multifunkčního pavilonu, dnes od zástupců Královéhradeckého kraje převzala staveniště. Práce na dlouho očekávané investici za více jak 318 milionů korun začnou v nejbližších dnech.

„Jako první stavební firma provede demolici starého pavilonu A, který se už více jak 10 let nevyužívá a neodpovídá technickým požadavkům. Na jeho místě vyroste nový multifunkční pavilon, ve kterém najdou zázemí laboratoře, onkologický stacionář nebo například oddělení hematologie,“ informoval první náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za investice.

Stavební práce vyjdou na 318 milionů korun. Kraj počítá také s pořízením náhradního zdroje elektrické energie a soutěžit bude i vybavení nové budovy. Na celou investici zastupitelstvo v září loňského roku uvolnilo z rozpočtu 622 milionů korun.

„Oblastní nemocnice Jičín je komplexní nemocnice, které chybí prostory pro centrální laboratoře a vyšetřovací metody. Nový pavilon zajistí moderní zázemí právě pro tato oddělení a nabídne tak vyšší komfort pro pacienty i personál nemocnice,“ uvedl radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink.

V podzemním podlaží nového objektu vzniknou kromě laboratoří a magnetické rezonance také skladové prostory, strojovny a šatny pro personál. V prvním nadzemním podlaží se bude nacházet transfúzní stanice, hematologie, odběrový úsek a interní ambulance a poradny. Ve druhém patře pavilonu projekt počítá s centrem klinických laboratoří a ve třetím s hemodialýzou. Ve čtvrtém patře bude mít zázemí stacionář onkologie, v pátém budou prostory pro provozní technologie budovy.

Součástí projektu bude také vybudování jednopodlažního spojovacího koridoru, který naváže na stávající krček mezi pavilony D a E. Kvůli novému koridoru bude přesunuto sousoší Charita nacházející se v centrální části areálu.

Přestavba pavilonu A není jedinou krajskou investiční akcí v jičínské nemocnici za poslední dobu. Kraj zde nedávno dokončil rozšíření hlavního vjezdu s novou lékárnou, která dosud v nemocnici chyběla.

MUDr. Zdeněk Fink

  • BPP
  • 1. místopředseda Hradeckého demokratického klubu
  • krajský radní

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.