Fleischer (SPR-RSČ): Je zbytečné utrácet miliardy za kurzy pro povolání, u kterých je v dané lokalitě evidován převis nabídky

23.01.2017 12:29

Předsednistvo SPR-RSČ pracuje na podrobnějším programu pro volby do Poslanecké sněmovny a vyjadřuje se k palčivým problémům, které je třeba řešit, avšak současné parlamentní strany se odmítaly 3 roky těmito věcmi zabývat.

Fleischer (SPR-RSČ): Je zbytečné utrácet miliardy za kurzy pro povolání, u kterých je v dané lokalitě evidován převis nabídky
Foto: Archiv KF
Popisek: místopředseda SPR-RSČ Karel Fleischer

Předsednictvo SPR-RSČ MS zásadně nesouhlasí s plošným hodnocením dávek hmotné nouze a navrhuje výši sociálních dávek stanovovat individuelně, dle odpracovaných a zaplacených let a délky pobírání dávek s přihlédnutím ke zdravotnímu stavu žadatele.

Není možné, aby člověk, který odpracoval 25 let, dostal dávku v hmotné nouzi stejnou, jako člověk, který nepracoval nikdy a pobírá dávky několik let, ačkoliv je práceschopný po zdravotní stránce.

Úřady práce budou zajišťovat pro dlouhodobě nezaměstnané takové rekvalifikace, které budou uplatnitelné pro každého jednotlivce dle jeho reálných možností a poptávky po daném oboru v dané lokalitě.

Úřady práce budou posuzovat každého občana jednotlivě i s ohledem na jeho ochotu spolupracovat při  hledání zaměstnání a také budou povinny sledovat poptávku po konkrétních pracovnících a podle vysoké, či nízké poptávky budou umožňovat cílené rekvalifikace v nejvíce poptávaných oborech a naopak. Je nutná těsnější spolupráce ÚP se zaměstnavateli i evidovanými uchazeči.

Je zbytečné utrácet miliardy za kurzy pro povolání, u kterých je v dané lokalitě evidován převis nabídky.

Naproti tomu Úřad práce dnes nenabízí ani výuku základů angličtiny a němčiny a to i přesto, že populace České republiky ve věku od 45 let jazyky nezná a jejich neznalost jazyka často brání v uplatnění na jinak dostupné pracovní pozici a sami nezaměstnaní na zaplacení kurzu jazyka nemají finanční prostředky.

Individuelně se budou muset posuzovat možnosti dle zdravotního stavu, věku, délky praxe, možnosti se stěhovat za prací.

V případě ochoty se přestěhovat za prací by měla být vyplacena přiměřená podpora podle nákladů na přestěhování pracovníka na místo, kde  nalezne zaměstnání.

Vláda bude současně povinna rovnoměrně po celém území ČR vytvářet efektivní politiku zaměstnanosti tak, aby nebyl možný jev dnešní doby, kdy v některých lokalitách, zejména na severu Čech a Moravy, nejsou žádné, nebo velmi nízké možnosti zaměstnatelnosti.

Bude třeba rovněž usnadnit soudu zastavení exekucí u nezaměstnaných, protože exekuce často jsou příčinou odmítnutí žadatele o zaměstnání zaměstnavatelem.

Dále bude třeba změnit Občanský soudní řád tak, že pokud je zaměstnanci srážena ze mzdy exekuce, musí mít takový zaměstnanec chráněný bankovní účet, aby nedocházelo k tomu, co je běžné v ČR, že po srážce dorazí na účet v bance zaměstnanci zbytek mzdy a tento zbytek je z účtu zabaven a tím zaměstnanec za svoji práci nemá zákonem stanovené nezabavitelné existenční minimum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice