Fleischer (SPR-RSČ): Proč bych zrušil Senát České republiky

13.05.2017 10:03

Stále to slyšíme: „peníze nejsou“, ale nejsou doopravdy, nebo zde v České republice fungují nadbytečné a drahé instituce, které nepotřebujeme, ale platíme je?

Fleischer (SPR-RSČ): Proč bych zrušil Senát České republiky
Foto: archiv
Popisek: místopředseda SPR-RSČ Karel Fleischer

Po vládě rozpočtové odpovědnosti Petra Nečase (ODS), kterou rázně ukončil zásah policie a po které zůstaly jen stamilardové dluhy,  nastoupila současná banda ČSSD s ANO a všudypřítomná KDU-ČSL, a která lidem slibovala zefektivnění rozpočtu a méně kradení a plýtvání státními penězi. Od té doby uplynulo jedno volební období a stojíme před novými volbami a zrovna moc se toho u nás nezefektivnilo ani za současné a díky Bohu končící vlády.  Vlády, která nám v roce 2013  naslibovala, jak bude šetřit a produkovat, zefektivňovat a chovat se hospodárně k penězům daňových poplatníků.

V tomto kontextu ovšem poněkud bije do očí fakt, že v desetimilionové České republice, kde pracuje  5 042 000 lidí a podniká  874 000 lidí, musí všichni jmenovaní ekonomicky aktivní, živit dva parlamenty – Poslaneckou sněmovnu s 200 poslanci a Senát s 81 senátory.

Jen tak mimochodem USA, mající 322 milionů obyvatel a 9,83 m2 plochy s 50 státy a 1 federálním distriktem (Washington, D.C.) mají dvě komory, kde Sněmovna má 435 členů a Senát 100 členů. Trochu nepoměr a v případě Česka velký přepych.

Když vynechám urychlení legislativních prací, každého zajímá, kolik by ušetřil státní rozpočet, pokud bychom Senát zrušili.

Koneckonců občané dávají každé volby jasně najevo, že Senát prostě tak nějak „neberou“ a srovnáme-li účast ve volbách, pak sněmovní volby mají nepoměrně vyšší účast voličů, oproti senátním. Z celkově 8 424 227 oprávněných voličů, šlo volit poslance 5 010 944 voličů, tedy 59,48 %. Jiné to bylo v případě Senátu, kde se v posledních volbách zúčastnilo jen 33,54 voličů a v druhém kole dokonce jen něco málo přes 15 % . Lidé prostě Senát ignorují a nepovažují za podstatný.

Pojďme se tedy podívat na Senát z pohledu nákladů a efektivity senátorů. Copak že se nám to za jaké peníze v Senátu děje.

Počet zaměstnanců Kanceláře Senátu k 31. prosinci 2015 činil 192 osob.

Kancelář Senátu zabezpečila 12 schůzí Senátu, na nichž bylo přijato 237 usnesení, a 2 veřejná slyšení Senátu. Příslušné útvary připravily 160 senátních tisků, 59 evropských tisků a 429 usnesení výborů a komisí, která se k těmto tiskům vztahovala. No opravdu, žádný převratný výkon to není.

V rámci legislativního posouzení předloh bylo vypracováno 103 informací, z čehož 81 k návrhům zákonů a 22 k mezinárodním smlouvám. Celkově bylo z legislativního hlediska analyzováno 270 novelizací zákonů, 9 nových zákonných úprav a 1 schválená senátní iniciativa. To je tedy opravdu výkon za ty prachy…

A co se děje v Senátu jen tak mimochodem? Na webu Senátu můžeme číst přehled akcí uskutečněných podle typu:

Koncerty 14
Konference 37
Jiné (včetně Dnů otevřených dveří, Noci otevřených dveří, Dětského dne) 75
Akce pořádané Kanceláří Senátu 6
Přednášky 1
Semináře 33
Vernisáže spojené s výstavou 54
Veřejná shromáždění 1
Veřejná slyšení 9

Nebudu zde psát o platu senátorů a jejich asistentů. Rozepíši se jen o nákladech Senátu jako takového, kde vidím jasné „náklady“ Senátu na různá školení, která pořádají určitě řádně vybrané subjekty v legálních výběrových řízeních, čili asi nějaký kamarád senátora?

  • Školení první pomoci se zúčastnilo 100 osob a Senát vyplatil 54.000,-
  • Ovšem výuka angličtiny se týkala jen 34 osob, ovšem cena byla 228.360,- Kč.
  • Pak následuje „jakési“ školení jednotlivých pracovišť  s nákladem 312.403,29 Kč.

Celkové výdaje schváleného rozpočtu Senátu na rok 2015 byl v objemu 523 004,28 tis. Kč

Z toho:

  • Platy zaměstnanců              92 068,81 tis. Kč
  • Povinné pojistné                 55 887,88 tis. Kč               
  • Nákup služeb                      112 489,78 tis. Kč
  • Ostatní nákupy                     45 061,00 tis. Kč

Co se skrývá za pojmy jako „ostatní nákupy“ a „nákup služeb“ si každý dovede představit.

Pokud sečteme platy 81 senátorů a jejich asistentů plus 523 milionů korun ročně, pak nás tato skupinka přežvýkávačů zákonů, schválených Sněmovnou, vyjde pěkně draho a já tyto peníze vidím k uplatnění někde úplně jinde.

Mimochodem, všimli jste si, jak roste počet lidí bez domova? Stát nestaví byty k nájmu a ani sociální byty, protože nejsou peníze. Tedy pardon, peněz je dost, ale potřebujeme uživit 81 senátorů s jejich asistenty a kancelářemi a 192 zaměstnanců Kanceláře Senátu a samozřejmě jejich vozový park a výše uvedené náklady. Tedy potřebujeme? Myslím, že ne. A myslím také, že zrušení Senátu ČR by přivítala většina české populace.

Karel Fleischer
Místopředseda SPR-RSČ Miroslava Sládka
Lídr kandidátky JM kraje do Poslanecké sněmovny PČR

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…