Foldyna (SPD): Narazil jsem na zázrak, který paní Decroix zveřejnila. Spokojený děda Václav

03.03.2023 12:32

Projev na 55. schůzi Poslanecké sněmovny 3. března 2023 k úpravě valorizace důchodů ve stavu legislativní nouze.

Foldyna (SPD): Narazil jsem na zázrak, který paní Decroix zveřejnila. Spokojený děda Václav
Foto: repro FB, tan
Popisek: Jaroslav Foldyna

Děkuji, pane předsedající, za slovo ve 3 hodiny 10 minut. Já bych tady načetl své pozměňovací návrhy k tomu zákonu, který tady stanoví valorizační částku. Víte, když jsem si připravoval to vystoupení a ty pozměňovací návrhy, přemýšlel jsem, jak se ti důchodci mají, a inspiroval jsem se celou řadou mailů, kdy mi lidé psali, že jim nezbývá na zaplacení topení, že jim nezbývá na nájem, že jim nezbývá na jídlo. Hodně stížností tedy. Ale pak jsem narazil na jeden zázrak. Narazil jsem na zázrak, který paní Decroix prostřednictvím vás tady zveřejnila, toho svého dědu z Vysočiny - Václava P. Tak ten Václav P. je spokojený. Píše tady: Vidím to stejně jako ministr financí. Důchodci se nemají špatně. Já jsem se trápil s tím Václavem P. z Vysočiny. Říkám si, kolik takový Václav P. z Vysočiny může brát peněz, že jo, když je spokojený takhle a ještě se nechá fotit - tu v Anglii, tu v Německu, jednou v Čechách. (Pobavení a potlesk zleva.) Ten Vašek P. A tak jsem si říkal, ale to je jedinec, protože víc důchodců se na mě obrátilo, že se jim žije špatně. Já žiju v tom kraji, tam je hodně těch vyloučených lokalit, my jsme takový zapomenutý kraj trošku a žije se jim tam špatně. Tak já jsem se rozhodl, vy jste to ponížili o těch tisíc korun, tak já jsem se tedy rozhodl, že navrhuju navýšit tu pevnou finanční částku, o kterou se mají důchody valorizovat, a připravil jsem tady pět pozměňovacích návrhů, a to číslo 2004, 2005, 2006, 2007, nakonec 2008. K těmto návrhům se tady hlásím v podrobné rozpravě a chtěl bych tedy v těch návrzích vrátit tu částku k těm původně navrženým valorizačním hodnotám. Říkám, nedívám se na toho dědu z té Vysočiny, protože fakt nevím, kolik může děda z Vysočiny brát, ale je to dobrý marketingový tah. Takhle podobně se nechali nachytat lidé na různé klamavé reklamy, teď se o tom hodně mluví. Vy jste si naběhli. Já jsem vás nechtěl takhle trápit, ale děda z Vysočiny, to mě tedy vzalo.

Tak děkuju. Já se tady hlásím k těm pozměňovacím návrhům. To je všechno, nebudu vás ani já trápit. Děkuju vám. (Potlesk poslanců SPD.)

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…