Folwarczny (ODS): Kraj společně s univerzitou podpoří nadané studenty

14.06.2019 22:41

Moravskoslezský kraj podpoří projekt Ostravské univerzity, která bude pracovat s nadanými žáky středních škol. Ti budou spolupracovat s vysokoškolskými lektory na konkrétních projektech. Díky tomu vznikne metodika, která pomůže učitelům, asistentům i rodičům, jak k výjimečným studentům přistupovat.

Folwarczny (ODS): Kraj společně s univerzitou podpoří nadané studenty
Foto: ods.cz
Popisek: Stanislav Folwarczny (ODS)

„Individuální přístup potřebují nejen děti se znevýhodněním, ale také ty, které jsou výjimečně nadané. V naší republice chybí jednotný systém, jak s těmito mladými lidmi pracovat a jak jejich talent účinně podporovat a rozvíjet. Díky projektu Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity vznikne manuál, jak nadané středoškoláky začleňovat do vědeckého výzkumu,“ uvedl náměstek hejtmana kraje pro školství Stanislav Folwarczny a dodal, že Moravskoslezský kraj na tento projekt univerzitě přispěje 345 tisíc korun.

„Nadaní žáci budou mít příležitost stát se součástí reálného výzkumu. Seznámí se tak s jeho celým procesem od počátečních příprav až do finálního zpracování výsledků, ideálně v podobě vědeckého výstupu. Sebekvalitnější výuka ve školní lavici nemůže nabídnout tak intenzivní přínos jako reálná spolupráce s vysokoškolským lektorem nebo dokonce týmem odborníků,“ řekl náměstek hejtmana kraje a vyjmenoval, že individuální projekty budou z oblasti biologie, fyziky, geografie, chemie či informatiky.

Vědecko-výzkumné aktivity se od září 2019 do srpna 2020 zúčastní minimálně 10 žáků z Moravskoslezského kraje. Dále bude v rámci tohoto projektu 30 pedagogů absolvovat speciální akreditovaný kurz. Stanou se z nich koordinátoři péče o nadané žáky na jednotlivých středních školách v regionu. „Tito koordinátoři budou schopni vytipovat nadané žáky, budou znát jejich potřeby a specifika. Také budou umět využívat moderní vzdělávací strategie pro efektivní výuku výjimečných mladých lidí. Věřím, že tento program posune naše školství zase o něco dál,“ uzavřel náměstek hejtmana kraje Stanislav Folwarczny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.