Gabriel: Sociální služby vládu ani tripartitu nezajímají?

11.04.2017 10:12

Na jednání tripartity se opět jednalo o výši platů ve veřejné sféře, v kultuře. Bezpečnostní složky dostanou přidáno již od července letošního roku. Schválen byl nárůst platů od ledna pro učitele a zdravotníky, a to o 10%.

Gabriel: Sociální služby vládu ani tripartitu nezajímají?
Foto: ODS
Popisek: Jan Gabriel

Nechci vyvyšovat žádnou skupinu, ale nedá mi se opět nezastat odvětví, kde pracuji, a které znám.  V sociálních službách tento krok opět způsobí doslova poprask. Ptáte se proč? Sociální služby tripartita odsunula a neřešila. Bude se jim věnovat v budoucnu. Pane premiére, jen aby bylo ještě co řešit.

Musím zde uvést, že si hluboce vážím všech, kteří v sociálních službách pracují, včetně zdravotních sester. Musím ale také uvést, že růst platů zdravotních sester, bez růstu platů ostatních zaměstnanců je pro sociální služby zničující. Zaprvé: neskutečně se rozevírají nůžky mezi platem zdravotní sestry v sociálních službách a zaměstnanci přímé péče, tedy pečovatelkami. Zadruhé: sociální služby jsou pro zdravotní pojišťovny jen jakýmsi závažím, jakousi onucí u nohy. Platby zdravotních pojišťoven nepokrývají náklady na platy zdravotních sester a zdravotnického materiálu. Nikoho to moc nezajímá. Krom jiného to znamená, že zdravotní péči nemají klienti například domů seniorů zdarma, ale je to placená péče, na kterou doplácí provozovatel ze svého rozpočtu.

Takže provozovatel navyšuje platy, ale nedostává odpovídající pokrytí ze státního rozpočtu či od zdravotních pojišťoven. Zatřetí: až se vláda a tripartita jednou k sociálním službám dostanou, mohlo by být už také pozdě. Kdysi byla doba, kdy měl každý dům seniorů v zásobě několik žádostí o práci a vybíral si, koho přijme. Dnes bojuje o každého jednoho zaměstnance.  Doslova bojuje. Snaha o to, dostat do sociálních služeb více mužů už je díky výši, tedy spíše níži platů, dávno pryč a nemožná. S paní ministryní jsem měl možnost mluvit a vím, že si tento problém uvědomuje velmi palčivě. Kdo ji tedy pomůže a kdo jí bude v jejím boji a v boji o sociální služby oporou? Co čeká sociální služby do budoucna?  Je vládě jedno, kdo pečuje o naše seniory? O lidi nemocné, s jakýmkoli postižením? Vypadá to, že ano. 

Bc. Jan Gabriel

  • BPP
  • ředitel Domu seniorů Liberec - Františkov, předseda APSS LK
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…