Gajdůšková (ČSSD): Civilizační úroveň společnosti se pozná podle toho, jak se stará o ty nejslabší

12.03.2021 16:38

Projev na 87. schůzi Poslanecké sněmovny dne 12. 3. 2021 ke třetímu čtení návrhu poslanců Víta Kaňkovského, Václava Klause, Pavly Golasowské, Mariana Jurečky, Pavla Bělobrádka, Stanislava Juránka, Ondřeje Benešíka, Jana Čižinského, Marka Výborného, Jana Bartoška a Jiřího Miholy na vydání zákona, kterým se mění zákon o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením

Gajdůšková (ČSSD): Civilizační úroveň společnosti se pozná podle toho, jak se stará o ty nejslabší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Gajdůšková

Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, nemáme tu pana ministra... Já bych chtěla opravdu podpořit tento návrh novely zákona včetně pozměňovacího návrhu. V sumě ho představil již předřečník a předkladatel této novely zákona, můj vážený kolega Vít Kaňkovský, ale dovolte mi přece jenom k tomu pár slov, protože byly i nějaké šumy. Dámy a pánové, civilizační úroveň společnosti se pozná podle toho, jak se stará o ty nejslabší. A pro mne to jsou děti, senioři a v neposlední řadě - možná v první řadě - osoby se zdravotním postižením.

A proto velmi podporuji tento návrh a děkuji všem, kteří se iniciativně ujali toho impulsu od Národní rady (osob) se zdravotním postižením. Pozměňovací návrh, o kterém chci v této chvíli mluvit a který podáváme spolu s panem váženým kolegou Vítem Kaňkovským a ve spolupráci, respektive za konzultace s Ministerstvem práce a sociálních věcí, rozšiřuje okruh osob s nárokem na příspěvek na zvláštní pomůcku o osoby s poruchou autistického spektra a o osoby s demencí. Cílem tohoto pozměňovacího návrhu je rozšířit přístup osob včetně těch nízkopříjmových k příspěvku na zvláštní pomůcku.

V tomto případě v této novele jde víceméně o nejdražší druhy pomůcek jako je automobil, úpravy bytu, plošiny a podobně. K dovysvětlení, tato novela byla primárně vyvolána požadavkem nepodmiňovat přístup osob s poruchou autistického spektra mentální retardací. Nyní je tedy zcela nově v zákoně porucha autistického spektra pro příspěvek uvedena. Zdravotní podmínka pro PAS, zkracuji, byla konzultována s odbornými lékařskými společnostmi a dle našich odhadů by nově měla rozšířit přístup k příspěvku na zvláštní pomůcku na motorové vozidlo pro osoby s poruchou autistického spektra přibližně desetinásobně oproti současnému stavu, kdy nyní se jedná o padesát osob, protože tam ta podmínka hluboké mentální retardace na těch budoucích zhruba pět set osob. V tom je ta navrhovaná novela ve znění toho pozměňovacího návrhu naprosto průlomová.

Zásadní rozšíření také lze očekávat v důsledku otevření příspěvku osobám s demencí, kde se dá očekávat relativně rychlý nárůst žádostí v souvislosti se stárnutím populace. Odhady dopadů té novely, a to pozitivních dopadů, což zdůrazňuji, je, že nově by byla navýšena potřeba financování pro tyto příspěvky zhruba o dvě stě padesát milionů korun.

Já bych vás ráda nyní požádala o podporu toho komplexního pozměňovacího návrhu a samozřejmě celého návrhu novely zákona, protože pozměňovací návrh novelu věcně upřesňuje a rozšiřuje osoby, kterým bude moci pomoct, a já si velmi vážím toho, že mám tu čest spolu s panem kolegou Kaňkovským ten pozměňovací návrh předložit.

Doba není lehká určitě pro nikoho. Pro osoby se zdravotním postižením je o to těžší. Proto prosím, pomozme jim, jejich rodinám tím, že jim otevřeme možnost získat pomůcku, která jim jistě může život ulehčit. Já vám všem děkuji předem za vstřícnost k tomuto návrhu. Děkuji.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.