Gajdůšková: Standard není podstandard

05.07.2013 5:28

Starý i nový ministr zdravotnictví pláčí, že lidé zrušením klíčového principu Hegerovy reformy Ústavním soudem dělení zdravotní péče na standardní a tzv. ekonomicky náročnou, ztratí svobodu léčbu si přikoupit.

Gajdůšková: Standard není podstandard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Gajdůšková

Jako příklad se uvádí lehká sádra nebo oční čočky a jako vždy v případě obhajováním pravicových asociálních opatření, jsou to naprosto demagogická tvrzení. 
 
Lidé rozhodnutím Ústavního soudu ztratili jediné: možnost zaplatit si to, na co na základě veřejného zdravotního pojištění mají tak jako tak nárok.
 
Lékař podle medicínské indikace musí rozhodnout, která léčba a které pomůcky pacient potřebuje. Na čase by pak bylo, abychom se vrátili ke krajským odborníkům a kontrolním mechanismům, které budou metodickým vedením i arbitrem pro rozhodování o tom, co je odpovídající léčbou u daného pacienta při daném zdravotním stavu.
 
Náklady jednotlivých druhů léčby, mám na mysli např. onu klasickou a tzv. lehkou sádru, by bylo dobré analyzovat a to i s ohledem na další související náklady – spotřebu času pracovníků, délku léčby, úspěšnost či možné komplikace. Dá se předpokládat, že u mnoha léčebných úkonů dojdeme k tomu, že ona modernější a podle ministerstva „ekonomicky náročná“ léčba je významně levnější. Příkladem jsou např. laparoskopické operace, které významně zkracují délku i náročnost pooperační léčby, což jsou také náklady.
 
Jiná debata je o podmínkách typu internet, televize, jídlo z Alcronu nebo multifokální brýle s briliantovými obroučkami. Na to veřejné zdravotní pojištění skutečně nemá, a pokud se někdo bez toho neobejde, nechť si to zaplatí. Tyto věci ale nesouvisí s vhodností léčby pro daného pacienta, jak zřetelně vyslovil podmínku pro zpoplatnění Ústavní soud. A na tom ni nezmění žádný nový zákon, jak si to představuje i potencionální nový pan ministr. Naštěstí pro drtivou většinu našich občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…