Gazdík (STAN): Podpora EET se v regionech drolí, proti hlasují krajští zastupitelé ČSSD

03.06.2016 6:31

Liberecký kraj schválil zákonodárnou iniciativu, která vyjímá ze zákona o elektronické evidenci tržeb (EET) malé živnostníky, jejichž obrat je menší než 10 milionů korun za rok. Iniciativu, kterou teď musí projednat vláda, překvapivě podpořili i dva krajští zastupitelé za ČSSD.

Gazdík (STAN): Podpora EET se v regionech drolí, proti hlasují krajští zastupitelé ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

„V regionech nemá EET podporu ani občanů, se kterými jsou naši starostové v každodenním styku, a dokonce už ani některých krajských zastupitelů, kteří jsou příslušní vládnoucí koalici. Při včerejším hlasování v Libereckém kraji se postavili dva zastupitelé za ČSSD proti své straně a náš návrh na vynětí malých živnostníků podpořili,“ říká předseda STAN Petr Gazdík.

Starostové a nezávislí se proto i v ostatních krajích pokusí dostat na jednání krajských zastupitelstev zákonodárnou iniciativu, která má podporu napříč politickým spektrem.

„Úsilí o snížení objemu daňových úniků ze strany ministerstva financí považujeme za oprávněné, nicméně se obáváme, že dopad zákona především na malé živnostníky a poskytovatele služeb může být až likvidační. To bude mít přímý dopad na úpadek rozvoje a vylidňování měst a obcí, kterému musíme zabránit,“ říká liberecký hejtman Martin Půta, který iniciativu úspěšně předložil.

Cílem je nově definovat účastníky EET

Cílem novely je nově definovat účastníky EET tak, že se bude jednat pouze o poplatníky daně z příjmu fyzických a právnických osob, kteří jsou zároveň plátci DPH, a jejich zdaňovacím obdobím pro příslušný kalendářní rok je kalendářní měsíc. Měsíční plátci totiž mají roční obrat nad 10 milionů korun, zatímco čtvrtletní plátci mají obrat nižší – a právě jich by se tato povinnost podle STAN týkat neměla.

„Už dlouho upozorňujeme na to, že zákon o EET bude mít velmi negativní dopad na život v obcích a městech. Vedení vládních stran by si to měla uvědomit dřív, než narazí na odpor nejen občanů, ale i vlastních straníků v regionech, jako se to stalo včera v Libereckém kraji,“ dodává Gazdík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace