Geist (ODS): Jak se do kraje volá, tak se z kraje ozývá

20.11.2015 8:21

Veďme dnes a v dalších týdnech debatu o tématech a prioritách našeho volebního programu do krajských voleb. Veďme také diskusi o tom, jak kvalitně a zodpovědně spravovat veřejné záležitosti v kraji Vysočina.

Geist (ODS): Jak se do kraje volá, tak se z kraje ozývá
Foto: ODS
Popisek: Zdeněk Geist

V posledních měsících vedeme vzájemně přátelskou debatu o nadcházejících krajských volbách. Zejména o tom, s jakými tématy v příštím roce kandidovat. Na jaké otázky klást důraz a jak se profilovat.

Patřím k těm, kteří se domnívají, že ač se nejedná o volby celostátní, měli bychom  v krajské kampani zdůraznit principy, které jsou původním základem politiky ODS. Základem autentické pravicové, či chcete-li, konzervativně-liberální politiky.

Ano, je nezbytné vycházet ze znalosti místních poměrů. Vědět, jak funguje krajská samospráva, z čeho je financován její rozpočet a z jakých položek se skládají výdaje. Je třeba mít přehled o rozvojových potřebách jednotlivých míst Vysočiny.

Restaurujme však společně právě v nadcházející kampani krajských voleb základní pravicové myšlenky – hodnoty svobody, podnikavosti, nezávislosti, soukromí a efektivity.

Nenechme se rozpustit v nepřehledném zástupu všemožných kandidátek, jejichž zájmem je pouze „být momentálně u toho“. Pokud to dopustíme, ztratíme tvář.

Řekněme jasně, že kandidujeme proto, abychom obhajovali naše myšlenky ve všech úrovních společenského a veřejného života v naší zemi. Včetně krajské.

Zeptejme se například přibližně dvaceti tisíc plátců DPH v našem kraji, zda jsou spokojeni s nuceným kontrolním hlášením od ledna 2016? Zeptejme se padesáti tisíc živnostníků či podnikatelů z našeho kraje, jak jsou spokojeni s narůstajícím dirigismem, dohledem a podezříváním ze strany státu.

Je to sociální demokracie, populistické ANO a lidovci, kteří jsou původci tohoto přístupu k aktivním občanům naší země. A právě oni, ruku v ruce, chtějí v krajských volbách svůj vliv na veřejnost ještě posílit. Proč? Aby mohli ve svém tlaku pokračovat dál a dál.

Řekněme jasně, že v příštích krajských volbách nám nejde o dobytí krajského úřadu. Kraj a jeho úřady vnímáme z pohledu správce a nikoliv jeho vládce. Chceme být dobrým správcem krajských záležitostí.

Kdo je řádným správcem, spravuje úsporně, účelně, zodpovědně a adresně. Kdo krajské volby chápe jako boj o vládu v kraji, často s chutí zneužívá sílu v podobě veřejných rozpočtů a úřadů.

Dejme vědět živnostníkům a podnikatelům z Vysočiny, že tady potřebujeme právě je. Víme, že jsou to oni, kdo zaměstnávají sebe a významnou část obyvatel kraje.

Dejme jim vědět, že nepotřebují zvláštní „známosti“, aby měli přístup k informacím či transparentním veřejným zakázkám.

Veďme tedy dnes a v dalších týdnech debatu o tématech a prioritách našeho volebního programu do krajských voleb. Veďme také diskusi o tom, jak kvalitně a zodpovědně spravovat veřejné záležitosti v kraji Vysočina.

A jednejme tak, aby se současný model vládnutí v našem kraji stal po příštích volbách minulostí.

Inspirací pro naše uvažování může být třeba i následující citát Tomáše Bati: „Nebojme se konkurence. Konkurent nás neporazí. Ten je daleko. Ale porazí nás prach v naší výkladní skříni, v regálech, na pultech. Ten je blízko a vyžene nám každého slušnějšího zákazníka.“

Mgr. Zdeněk Geist
kandidát na lídra ODS pro krajské volby 2016 na Vysočině

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…