Grebeníček (KSČM): Stát šetří na nejchudších studentech

21.06.2014 20:10

Po předvolebních slibech ČSSD a ANO o novém stylu vládnutí by jen málokdo čekal, že po asociálních vládách Mirka Topolánka a Petra Nečase také vláda Bohuslava Sobotky letos ušetří na nejchudších studentech vysokých škol.

Grebeníček (KSČM): Stát šetří na nejchudších studentech
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

Po velkých předvolebních slibech ČSSD a ANO o novém stylu vládnutí by jen málokdo čekal, že po asociálních vládách Mirka Topolánka a Petra Nečase také vláda Bohuslava Sobotky letos ušetří na nejchudších studentech vysokých škol. Podle údajů ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ještě v roce 2010 bylo na sociální stipendia studentů veřejných vysokých škol rozpočtováno 86 milionů korun a studentů soukromých vysokých školy něco přes 4 miliony. Dohromady tedy cca 90 milionů Kč. Od té doby došlo k prudkému snížení objemu výplaty těchto stipendií. Loni tak už podle údajů ministerstva stát vyplatil jen 42 milionů a letos to lepší nebude.

Vláda Petra Nečase, ale i Rusnokova přechodná vláda, asociálně odmítaly poslanecký návrh KSČM na valorizaci sociálních stipendií, která jsou ve vysokoškolském zákoně stanovena pevnou měsíční částkou pouhých 1620 korun. A to přesto, že tato stipendia i při výrazné inflaci a zdražování základních životních potřeb se nezvýšila už od roku 2007! Skutečné životní náklady studentů přitom dnes dosahují až devíti tisíc korun měsíčně.

Vše dnes nasvědčuje tomu, že v hanebné pravicové »strategii« úspor na sociálně nejslabších studentech letos pokračuje i vládní koalice Bohuslava Sobotky. Ministr školství sice návrh poslanců KSČM na zvýšení stipendií z nynější částky 1620 Kč na alespoň 2100 Kč, který byl podán už v konci loňského roku, podpořil. Ministerstvo spočítalo, že letos by navýšení sociálních stipendií za celý rok přišlo na pouhých 12,5 milionu korun. Potřebné peníze v rozpočtu ministerstva dokonce jsou. Významná skupina poslanců a fakticky vládní koalice jako celek však ve sněmovně od počátku roku nespěchá. Pod nejrůznějšími záminkami, formálně leckdy s argumenty »nejlepších dobrých úmyslů« a s přísliby »těšínských jablíček« se jednání o navýšení sociálních stipendií protahuje tak, aby se letos studentům nic přidat nestihlo.

Zachová se vládní kolice po dosavadních průtazích odpovědněji a sociálně citlivěji alespoň na podzim a v roce 2015? Zdráhám se věřit médiím, která informovala, že někdejší rektor Masarykovy univerzity a nynější poslanec Babišova hnutí ANO měl novinářům naznačit, že potřebným studentům stipendia letos valorizovat nelze, protože s tím návrhem přišli jako první poslanci KSČM. Nesporným a velmi výmluvným faktem však je, že projednávání návrhu na zvýšení těchto stipendií bylo v květnu ve školském výboru sněmovny přerušeno až do září. A to je špatná zpráva pro studenty a velmi špatné vysvědčení pro vládní koalici, která původně slibovala, že se bude chovat k občanům, a tedy i ke studentům, jinak než padlá koalice Miroslava Kalouska a Petra Nečase.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.