Grebeníček (KSČM): Životní jubileum Jaromíra Vašků

13.12.2014 8:01

Dne 14. prosince se dožívá devadesáti let profesor MUDr. Jaromír Vašků, DrSc., mimořádná osobnost české vědy i velký, lidsky plný člověk pozoruhodné životní dráhy.

Grebeníček (KSČM): Životní jubileum Jaromíra Vašků
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

Tu započal po absolvování gymnázia v rodném Prostějově studiem na lékařské fakultě v Brně, kde promoval v roce 1950. Zde pak práce na katedře patologické fyziologie předurčila a provázela celé jeho životní směřování. V letech 1959 až 1962 zastával akademickou funkci proděkana lékařské fakulty, v letech 1970 až 1973 funkci rektora Univerzity J. E. Purkyně v Brně. V letech 1961 až 1962 absolvoval roční pobyt na pracovišti profesora H. Selyeho v Montrealu, kde byl účasten mj. objevu kalcifylaxe. V roce 1962 byl jmenován mimořádným profesorem, o dva roky později obhájil doktorskou dizertační práci a v roce 1965 byl jmenován řádným profesorem.

Věnoval se základnímu výzkumu patologie myokardu, zejména umělých náhrad srdce. Od roku 1975 se podílel na výzkumu chronických účinků záření na organismus. V roce 1988 se z jeho iniciativy v Brně uskutečnilo mezinárodní satelitní sympozium Totální náhrada srdce, kterého se účastnili čelní představitelé výzkumu umělého srdce z celého světa. Jaromír Vašků se stal členem Čs. společnosti pro patologickou a klinickou fyziologii, Mezinárodní společnosti pro kardiologický výzkum, Mezinárodní společnosti pro umělé orgány. V roce 1988 se stal členem korespondentem ČSAV.

Za svou vědeckou a pedagogickou práci získal mnohá ocenění, mj. i vyznamenání Za zásluhy o výstavbu (1984), Státní cenu Klementa Gottwalda (1986), Medaili Čs. lékařské společnosti J. E. Purkyně (1984), Zlatou medaili Lékařské fakulty UJEP v Brně (1984), Zlatou medaili Lékařské fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě (1984), Zlatou plaketu ČSAV za zásluhy o rozvoj biologických věd. Své zkušenosti předává, a to i v mezinárodním měřítku, i poté, kdy v roce 1990 odchází z funkce vedoucího katedry do důchodu. Jeho vědecké výsledky doznaly ocenění i v zahraničí, například v Japonsku, kde si jich cenili a žádali si nadále jeho spolupráci.

Ve dnech, kdy připomínáme životní jubileum profesora Vašků, je hodně věcí, které by bylo vhodné zmínit. Například jeho angažovanost ve prospěch hodnot sociální spravedlnosti a mezilidské solidarity. V dobách, které jiným lámaly charakter, prokazoval čestnost, statečnost a přímost. Po roce 1989 pracoval jako člen městského výboru KSČM v Brně, byl i respektovaným členem ÚV KSČM.

Jeho dílo a životní postoje byly a jsou pro mnohé hodny obdivu i následování.

Miroslav GREBENÍČEK, poslanec (KSČM)

publikováno dne 12.12. 2014 v deníku Haló noviny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Fialova vláda chce z Česka ostrov pracujících starců uprostřed Evropy

23:07 Schillerová (ANO): Fialova vláda chce z Česka ostrov pracujících starců uprostřed Evropy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.