Gregorová (Piráti): Ázerbájdžánský prezident Alijev je jako Putin, ale bereme od něj plyn

26.10.2022 22:59

Výbor Evropského parlamentu dnes projednával v tomto období svou první zprávu ke vztahům EU s Ázerbájdžánem.

Gregorová (Piráti): Ázerbájdžánský prezident Alijev je jako Putin, ale bereme od něj plyn
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Markéta Gregorová (Piráti) v pořadu Partie.

Pirátka Gregorová, která je stínovou zpravodajkou zprávy, hovořila v úvodním projednávání o třech kritických bodech vzájemných vztahů: o porušení příměří s Arménií, o nulovém pokroku v oblasti právního státu a lidských práv, ale také o kontroverzním memorandu Ursuly von der Leyen, které navýšilo dodávky ázerbájdžánského plynu do EU. 

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová v rozpravě odsoudila nedávné porušení příměří mezi Ázerbájdžánem a Arménií, ale vyjádřila i určité naděje, které do konfliktu vneslo jednání na summitu v předsednické České republice: “Ázerbájdžán musí respektovat arménskou územní celistvost. Pro prolévání krve a opakované násilí neexistuje žádná omluva. Přesto jsem ráda, že Arménie a Ázerbájdžán potvrdily svůj závazek na Pražském summitu 2022, že se pokusí dojít smíru a vzájemně uznat územní celistvost a suverenitu.”

Druhým zásadním tématem je ázerbájdžánský plyn, a v tom se Gregorová vymezila vůči memorandu, s jehož pomocí šéfka Evropské komise navýšila jeho dodávky do EU. Gregorová připomněla europoslancům rizika, která s sebou nese neopatrné prohlubování vztahů s diktátory, a také největší dlouhodobé překážky hlubší spolupráce EU s Ázerbájdžánem: “Neměli bychom si nic nalhávat: prezident Alijev se zas tak moc neliší od Putina. Jakékoli prohlubování našich vztahů by mělo být podmíněno skutečnými politickými změnami - a ty zatím bohužel nevidíme,” nechala se slyšet pirátská europoslankyně.

Na závěr svého projevu Gregorová varovala, aby se fatální prohřešky Ázerbájdžánu neodbývali v aktuálním reportu jednou větou: “V Ázerbájdžánu nedošlo k žádnému pokroku v respektování individuálních práv a svobod občanů, včetně omezování internetu, kriminalizace urážky na cti a pomluvy a policejní brutality namířené proti odlišné sexuální orientaci. Nedošlo k žádnému pokroku v zastavení represí,  vražd a utlačování politické opozice, aktivistů, organizací občanské společnosti, bloggerů či novinářů. Nedošlo k žádnému pokroku v oblasti právního státu, nezávislosti a nestrannosti soudů, neskončilo svévolné zabíjení, mučení, znásilňování ani nelidského zacházení ze strany příslušníků bezpečnostních sil.”

Zprávu Evropského parlamentu bude Pirátka v následujících týdnech vyjednávat a po schválení výborem se dostane i na plénum, kde by se jednalo o první zprávu o vztazích EU s Ázerbájdžánem po čtyřech letech.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.