Gregorová (Piráti): Čína se musí rozhodnout, na čí straně stojí

07.04.2022 20:33 | Tisková zpráva

Současné balancování Číny mezi obchodními vztahy s EU a podporou Putinovy agrese je neudržitelné. Na plenárním zasedání Evropského parlamentu to řekla pirátská europoslankyně Markéta Gregorová. Ta také zdůraznila nutnost přijetí nového protinátlakového nástroje.

Gregorová (Piráti): Čína se musí rozhodnout, na čí straně stojí
Foto: Repro Youtube
Popisek: Markéta Gregorová

„Po tomto summitu je zřejmé, že Čína řeší vážné dilema,“ začala svůj projev Markéta Gregorová. Asijská velmoc se podle ní snaží zachovat výhodné ekonomické vztahy s Evropskou unií, aby se vyhnula ekonomické recesi. Ve stejnou chvíli ovšem Čína naznačuje podporu Putinovi a jeho válce, a zkouší tak manévrovat proti NATO.

„Ráda bych tu připomněla, že Čína je rovněž zemí, která má za to, že může šikanovat členské státy EU prostřednictvím mixu ekonomického a diplomatického nátlaku a sekundárních sankcí. Dávno předtím, než Putin rozbořil dlouho tradovanou pohádku jménem ‚obchodem ku změně‘, bylo pro Evropskou unii stále těžší spolupracovat s autoritářskými režimy, pro které je porušování lidských práv na denním pořádku,“ pokračovala Gregorová.

„Musíme dát čínským politickým plánovačům jasně najevo, že tato dvojí hra nebude fungovat. Náš proti-nátlakový ekonomický nástroj tak přichází právě včas,” řekla Gregorová a připomněla ekonomický nátlak Číny na Litvu a chystaný nástroj, který má podobným aktivitám v budoucnu zabránit.

„Tento nástroj musí být jednak rychle použitelný, a jednak imunní vůči vetování jednotlivými členskými státy. Pokud bude takto efektivní, věřím, že pomůže Číně, aby se rozhodla, na které straně stojí,” dodala Gregorová, která se na přípravě nástroje podílí.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…