Gregorová (Piráti): Diskuze o LGBT+ má být ideologická, ne násilná

07.07.2021 5:34 | Komentář

Stejně jako každý rok, i letos musela Tbilisi Pride, tedy pochod LGBT+ komunity a jejích podporovatelů v Gruzii, čelit odpůrcům. Loni se nakonec vůbec nekonala, jelikož policie prohlásila, že nedokáže zajistit bezpečí účastníků proti krajně pravicovým extremistům.

Gregorová (Piráti): Diskuze o LGBT+ má být ideologická, ne násilná
Foto: Repro FB
Popisek: Europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti)

Letošní rok byl pochod rozprostřen do několika míst, aby se účastníci vyhnuli střetům - organizovaní odpůrci ale umístili na všechna ohlášená místa i své podporovatele, napadli sídlo organizátorů Tbilisi Pride, kde ničili majetek, napadli pět desítek novinářů, vloupali se na balkony, které na sobě měly duhovou vlajku a poslali do nemocnice nespočet aktivistů, ale i turistů, kteří podle nich vypadali příliš “homosexuálně”.

V jinak proevropské a demokraticky rozvíjející se zemi má původ tak silná nenávist v síle církve, a především jejímu neodloučení se od státu. Je veřejným tajemstvím, že pokud strana nemá podporu církve, nemá šanci získat relevantní procenta ve volbách. Takto již v minulosti církev v Gruzii ovlivnila politické dění. Bez sekularizace nebude možné vést rozumnou debatu v těchto tématech, ani osvětu o tom, co si LGBT+ komunita prožívá.

Jako místopředsedkyně delegace pro Euronest, jíž je Gruzie součástí, jsem v úzkém kontaktu s občanskou společností i gruzínským parlamentem. Vůle ke změně ale zatím není - bez toho však nebudou gruzínské ambice na žádost o vstup do Evropské unie v roce 2024 realistické. Církev má své místo ve společnosti a může mírumilovně koexistovat; neměla by však mít nárok na bezprecedentní vliv na politiku.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce