Gregorová (Piráti): Od Taiwanců se můžeme učit, jak bránit demokracii. I tu digitální

06.12.2022 15:09 | Tisková zpráva

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová se začátkem tohoto týdne účastní konference v Evropském domě v Berlíně. Na konferenci, nazvané Taiwan: Příležitosti a výzvy v době geopolitických změn, promluvila Gregorová na téma dezinformace, kterému se dlouhodobě věnuje.

Gregorová (Piráti): Od Taiwanců se můžeme učit, jak bránit demokracii. I tu digitální
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Markéta Gregorová (Piráti) v pořadu Partie.

Pirátská europoslankyně do Berlína přijela na pozvání německého europoslance Reinharda Bütikofera, který v Evropském parlamentu patří k frakci Zelení/ESA. Během dvoudenní konference se v Berlíně schází politici, experti, taiwanští představitelé, ale také čínští protirežimní aktivisté, aby diskutovali o Taiwanu a jeho budoucnosti i vztazích s EU. Europoslankyně Gregorová se účastnila panelu k taiwanské digitální demokracii a boji s dezinformacemi.

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

„Když jsme loni s delegací pro zahraniční vměšování navštívili Taiwan, všechny členy delegace bez rozdílu strany či země zaujala míra, s jakou se taiwanští politici přímo účastní vyvracení čínských dezinformací. Uvědomují si, že demokracie sice přináší určité pohodlí, ale to v žádném případě neznamená, že by neobnášela i práci - že si můžeme dovolit v pěstování demokracie zlenivět,” varuje Pirátka.

„Na Taiwanu naproti tomu premiér, prezidentka, ministři - bez ohledu na politickou příslušnost - všichni na svých sociálních sítí sdílí fakta ohledně největších hoaxů a obecně se snaží budovat důvěru občanů ve své kroky a svou práci. My v Evropě bychom se také měli přestat bát, že budování důvěry je to samé jako vtloukání slepé víry. Pokud se nenaučíme vnímat v tom rozdíl, nemusí nám tu demokracie moc dlouho vydržet," dodává.

V roce 2021 iniciovala Markéta Gregorová první oficiální misi Evropského parlamentu na Taiwan (více ZDE), a to v rámci výboru pro cizí vměšování a dezinformace. Součástí mise bylo setkání europoslanců s hlavními představiteli Taiwanu včetně taiwanské prezidentky, ale také experty a politiky v tématech digitální demokracie a obrany.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …