Gregorová (Piráti): Od Taiwanců se můžeme učit, jak bránit demokracii. I tu digitální

06.12.2022 15:09 | Tisková zpráva

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová se začátkem tohoto týdne účastní konference v Evropském domě v Berlíně. Na konferenci, nazvané Taiwan: Příležitosti a výzvy v době geopolitických změn, promluvila Gregorová na téma dezinformace, kterému se dlouhodobě věnuje.

Gregorová (Piráti): Od Taiwanců se můžeme učit, jak bránit demokracii. I tu digitální
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Markéta Gregorová (Piráti) v pořadu Partie.

Pirátská europoslankyně do Berlína přijela na pozvání německého europoslance Reinharda Bütikofera, který v Evropském parlamentu patří k frakci Zelení/ESA. Během dvoudenní konference se v Berlíně schází politici, experti, taiwanští představitelé, ale také čínští protirežimní aktivisté, aby diskutovali o Taiwanu a jeho budoucnosti i vztazích s EU. Europoslankyně Gregorová se účastnila panelu k taiwanské digitální demokracii a boji s dezinformacemi.

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

„Když jsme loni s delegací pro zahraniční vměšování navštívili Taiwan, všechny členy delegace bez rozdílu strany či země zaujala míra, s jakou se taiwanští politici přímo účastní vyvracení čínských dezinformací. Uvědomují si, že demokracie sice přináší určité pohodlí, ale to v žádném případě neznamená, že by neobnášela i práci - že si můžeme dovolit v pěstování demokracie zlenivět,” varuje Pirátka.

„Na Taiwanu naproti tomu premiér, prezidentka, ministři - bez ohledu na politickou příslušnost - všichni na svých sociálních sítí sdílí fakta ohledně největších hoaxů a obecně se snaží budovat důvěru občanů ve své kroky a svou práci. My v Evropě bychom se také měli přestat bát, že budování důvěry je to samé jako vtloukání slepé víry. Pokud se nenaučíme vnímat v tom rozdíl, nemusí nám tu demokracie moc dlouho vydržet," dodává.

V roce 2021 iniciovala Markéta Gregorová první oficiální misi Evropského parlamentu na Taiwan (více ZDE), a to v rámci výboru pro cizí vměšování a dezinformace. Součástí mise bylo setkání europoslanců s hlavními představiteli Taiwanu včetně taiwanské prezidentky, ale také experty a politiky v tématech digitální demokracie a obrany.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…