Gregorová (Piráti): Pokud Čína vyhrožuje Česku, vyhrožuje celé Evropské unii

01.09.2020 16:49

Návštěva českých politiků a podnikatelů na Tchaj-wanu, včetně předsedy českého Senátu Miloše Vystrčila či pražského primátora Zdeňka Hřiba, měla výrazné diplomatické důsledky.

Gregorová (Piráti): Pokud Čína vyhrožuje Česku, vyhrožuje celé Evropské unii
Foto: Wikipedia
Popisek: Markéta Gregorová

Čínský ministr zahraničí, Wang I, na adresu Vystrčila mimo jiné prohlásil: „Přimějeme ho zaplatit vysokou cenu za jeho krátkozraké chování.“ Na tuto nepřijatelnou pohrůžku již zareagoval český ministr zahraničí, za Českou republiku se ale musí postavit i Evropská unie. Europoslankyně za Piráty Markéta Gregorová proto zaslala otevřenou výzvu Vysokému představiteli pro zahraniční a bezpečnostní politiku, Josepu Borrellovi, aby dal za Evropskou unii jasně najevo, že jsme jednotnou ekonomickou i politickou silou.

„Jsem ráda, že česká reakce na sebe nenechala dlouho čekat a výrok takto za hranou Ministerstvo zahraničních věcí odsoudilo a řešilo s čínským velvyslancem. Pokud by však od silových vyjádření mělo dojít k činům, má miliardová Čína nad Českou republikou navrch. My ale nejsme pouze jednou zemí, jsme členskou zemí Evropské unie, a Čína si musí uvědomit, že pokud vyhrožuje jedné, vyhrožuje tím všem,“ uvádí europoslankyně za Piráty Markéta Gregorová.

„Napsala jsem otevřenou výzvu Vysokému představiteli pro zahraniční a bezpečnostní politiku, Josepu Borrellovi, aby dal za Evropskou unii jasně najevo, že jsme jednotnou ekonomickou i politickou silou. A když někdo vyhrožuje jedné zemi, nesmí se to obejít bez evropské reakce,“ dodává Gregorová.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…