Gregorová (Piráti): Zákazy ukrajinského obilí byly nelegální a podkopávají EU i Ukrajinu

09.05.2023 14:07 | Tisková zpráva

Pirátští europoslanci dnes podpoří roční prodloužení obchodních výhod pro Ukrajinu s cílem posílení tamní ekonomiky. I nadále by mělo platit pozastavení dovozních cel, kvót a obchodních ochranných opatření uložených na ukrajinský vývoz do Evropské unie. Nová opatření budou obsahovat oproti těm současným nové podmínky, které vývoz ještě více zjednoduší.

Gregorová (Piráti): Zákazy ukrajinského obilí byly nelegální a podkopávají EU i Ukrajinu
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Markéta Gregorová (Piráti) v pořadu Partie.

V některých členských státech se v uplynulých měsících nakumulovaly tranzitní zemědělské plodiny, a to především ukrajinské obilí. Evropská komise proto do nového návrhu zakomponovala tzv. ochranný mechanismus, který bude na obdobné problematické situace mnohem rychleji reagovat. Koncem minulého měsíce Rumunsko začalo hlásit negativní dopady ukrajinských produktů, které se skrze ně převážely především do zemí Blízkého východu a Afriky. Bulharsko tranzit ukrajinského obilí omezilo a Polsko, Maďarsko a Slovensko dokonce reagovaly úplným zákazem dovozu.

„Zákaz dovozu ukrajinského obilí bude mít dle odhadů odborníků negativní dopady na ukrajinské zemědělce, kteří budou nuceni přebytečné obilniny z minulé sklizně prodat pod cenou,” popisuje pirátská europoslankyně Markéta Gregorová.

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28095 lidí

„Reakce Polska, Maďarska a Slovenska byla nejen nelegálním jednáním, jelikož obchodní politika je výlučnou pravomocí EU, ale také velmi nesolidární. Jejich chování výrazně podrývá pozici Evropské unie vůči Ukrajině, ale i samotnou pozici Ukrajiny u nás – jak jsme mohli pozorovat přímo v Česku, obyčejných obchodních opatření kvůli poklesu ceny se ihned chytli dezinformátoři a začali strašit toxickou ukrajinskou moukou,” komentuje dění Gregorová.

„V současné době je pomoc Ukrajině přední prioritou Evropské unie. V této krizové situaci je důležité udržet jednotný a koordinovaný evropský postup. Současná liberalizace obchodu již měla na ukrajinskou ekonomiku prokazatelný pozitivní dopad a jsem plně přesvědčena, že její prodloužení je správným krokem vprěd. Symbolizuje totiž naší neustávající podporu,” doplňuje Gregorová.

Obchodní výhody pro Ukrajinu byly poprvé představeny 4. června 2022 s platností jednoho roku jako reakce na ruskou agresivní válku. Jejich cílem je především podpořit ukrajinskou ekonomiku trpící následky války. Současným cílem je také urgentní zajištění dovozu ukrajinských zemědělských produktů na světové trhy.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Z té ještě nikdy nic nevylezlo, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuselife4 , 09.05.2023 14:41:17
co by bylo ku prospěchu ČR a jejích občanů, opravdu nikdy....neuvěřitelná je doba, ve které za to sedí v parlamentu EU se statisícovýmmi platem

|  11 |  0

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…