Grois (ČSSD): Znojmo a Jihomoravský kraj chtějí společně rozvíjet lokalitu znojemského hradu a pivovaru

15.12.2020 4:33

Znojemští zastupitelé schválili uzavření Memoranda o spolupráci mezi Jihomoravským krajem a městem Znojmem.

Grois (ČSSD): Znojmo a Jihomoravský kraj chtějí společně rozvíjet lokalitu znojemského hradu a pivovaru
Foto: jangrois.cz
Popisek: Jan Grois (ČSSD)

„V memorandu jsme si stanovili několik cílů, kterých bychom rádi v budoucnu dosáhli při postupné revitalizaci a zpřístupňování prostoru bývalého znojemského hradu, pivovaru, bývalého dvojitého kláštera minoritů a klarisek a bezprostředního okolí. Jedná se o velice významnou lokalitu a při jejím dalším rozvoji je zapotřebí spojit síly,“ vysvětlil některé z cílů starosta Znojma Jan Grois.

Memorandum si jako cíle stanovilo vybudování nové stálé expozice a expozičních prostor ve znojemském hradu věnované historii a nové expozice k prezentaci rotundy sv. Kateřiny. Úprava dalších budov bývalého pivovaru za účelem zpřístupnění depozitáře/expozice muzea prezentující nejen historické, ale i umělecké, archeologické, přírodovědné, etnografické a geologické sbírky Jihomoravského muzea.

Dalším záměrem je přesun administrativních, konzervátorských a dalších technických pracovišť Jihomoravského muzea ve Znojmě do budov bývalého kláštera klarisek, který je dnes využíván Gymnáziem, Střední pedagogickou školou, Obchodní akademií a Jazykovou školou s právem státní jazykové zkoušky Znojmo, příspěvkovou organizací. Ta by v rámci tohoto projektu měla být přemístěna do prostoru budovy na Alšově ulici. Přestavbou bývalého kláštera minoritů a úpravou prostoru bývalého klášterního kostela vznikne expozice s připomenutím několikaletého uložení ostatků českého krále Přemysla Otakara II. po bitvě na Moravském poli.

Jihomoravský kraj memorandum schválil již v říjnu na zasedání krajské rady, Znojmo muselo memorandum nechat schválit v zastupitelstvu. Nyní už podpisu memoranda z obou stran nic nebrání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

21:10 Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…