Gros (ODS): Všichni přispěli k tomu, že jsme dnes svobodní

08.05.2021 9:20

Starosta Ondřej Gros (ODS) a radní městské části Praha 8 si připomněli 76. výročí Pražského povstání a konce druhé světové války.

Gros (ODS): Všichni přispěli k tomu, že jsme dnes svobodní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ondřej Gros, starosta MČ Praha 8

Právě obyvatelstvo Prahy 8 bylo během květnového povstání velmi aktivní. Bylo zde více jak 80 barikád a vznikaly zde první revoluční národní výbory. Vedení radnice se rozhodlo uctít památku padlých i v době vládních opatřeních. Pietní akty tak proběhly bez větších shromáždění.

Anketa

Jste Čech, nebo Evropan?

96%
2%
hlasovalo: 23108 lidí

"Možná, že tím, že to nemůže být masová událost, bude o to víc cennější, když si to každý připomene sám v sobě a vzpomene na odvahu všech, kteří se postavili německým okupantům. Ať už byli z jakékoliv strany, ze západu či východu. Všichni přispěli k tomu, že jsme dnes svobodní," uvedl starosta MČ Praha 8, Ondřej Gros.

Při dnešní pietní vzpomínce na oběti druhé světové války starosta Ondřej Gros a místostarosta Jiří Vítek (Patrioti) nejprve položili věnec na Ďáblickém hřbitově, kde byli popraveni odbojáři a vlastenci. Další jejich zastávkou byla Kobyliská střelnice. Místo, které němečtí okupanti využívali od 30. května 1942 až do konce války k vraždění českých vlastenců. Během letních měsíců roku 1942 zde bylo zastřeleno 539 lidí, jako odveta za útok na Reinharda Heydricha, který provedli čeští a slovenští výsadkáři v kobyliské zatáčce 27. května 1942.

Radní Michal Švarc (Patrioti) dnes položil věnec k pamětní desce v Žernosecké ulici v Kobylisích. Památník zde připomíná vojáky polské armády, kteří se v závěru druhé světové války podíleli na osvobození Prahy. Včera položil věnec k památníku u mostu Barikádníků místostarosta Tomáš Tatranský (TOP 09).

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

17:04 Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tramvaji na Václavském náměstí.