Hadrava (ANO): Funkčnost plánu si ověříme během simulačního povodňového cvičení

13.04.2017 16:50

Hlavní město Praha věnuje značnou pozornost protipovodňové ochraně. Mimo jiné také systému předávání výstražných i povodňových informací pro včasné informování Pražanů o vzniku rizikové situace před samotnou povodní a během ní. Cvičení Botič 2017, které se uskuteční 18. 4. 2017, prověří připravenost účastníků povodňové ochrany a ověří tok povodňových informací v celém povodí Botiče.

Hadrava (ANO): Funkčnost plánu si ověříme během simulačního povodňového cvičení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zastupitel ANO na pražském magistrátu Libor Hadrava

“K jednomu stolu se podařilo dostat nejen zástupce hlavního města, dotčených městských částí a odborných subjektů na území Prahy, ale také zástupce obcí a záchranného systému Středočeského kraje. Výsledkem setkání je tzv. plán vyrozumění pro povodí Botiče a jeho přítoků, který určuje tok sdílených informací mezi jednotlivými účastníky ochrany před povodněmi napříč kraji i obcemi a doplňuje zákonnou hlásnou povodňovou službu. Právě funkčnost plánu vyrozumění si ověříme během simulačního povodňového Cvičení Botič 2017,“ uved Libor Hadrava, radní hlavního města Prahy pro bezpečnost a prevenci kriminality, který rovněž předsedá Komisi Rady hl. m. Prahy pro návrh a realizaci dokončení protipovodňových opatření hl. m. Prahy.

Vlastní cvičení se uskuteční v úterý 18. dubna a organizuje ho příspěvková organizace Lesy hl. m. Prahy, která je správcem Botiče a zároveň správcem vodního díla Hostivař.

Sérii logicky navazujících kroků spustí simulovaná výstraha Českého hydrometeorologického ústavu o možnosti výskytu extrémních srážek ve Středočeském kraji a upozornění Operačního střediska Krizového štábu hl. m. Prahy, která jsou rozesílána dotčeným obcím a městským částem v povodí.

„Situace bude dále modelována tak, že déšť v horní části toku Botiče zvýší průtok vody až do výšky odpovídající 2. stupni povodňové aktivity. Na základě této modelové situace bude prověřena funkčnost plánu vyrozumění v celém povodí Botiče,“ upřesňuje radní Hadrava.

Obce a městské části v povodí Botiče si vyzkouší příjem a předání informací o povodňové situaci, odečet výšky vodní hladiny na vodoměrném profilu, vedení záznamu do Povodňové knihy či svolání a zajištění funkčnosti povodňové komise. Všechny povodňové složky, Operační středisko Krizového štábu hlavního města Prahy, Lesy hl. m. Prahy, Povodí Vltavy, Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy a Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje si tak mohou ověřit efektivitu a srozumitelnost přebíraných a předávaných informací.

“Povodním neumíme zcela zamezit, ale když se na ně zodpovědně připravíme, můžeme velmi výrazně omezit škody, které působí, a také ochránit životy občanů před množstvím zcela zásadních rizik, které jsou s tímto přírodním živlem spojeny,” zdůraznil radní Hadrava.

Hlavní město Praha, jako povodňový orgán na úrovni kraje, ze zákona zajišťuje a koordinuje odbornou přípravu povodňových orgánů jednotlivých obcí, městských částí a dalších zapojených subjektů. Rychlost předávání a správnost informací je při povodních zcela zásadní pro včasné plánování a realizaci záchranných opatření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.