Hájek (ANO): Když se řešil Babiš, byly plné lavice, a když se mluví o osudech desetitisíců horníků...

15.03.2017 20:32

Projev na 55. schůzi Poslanecké sněmovny dne 15. 3. 2017 k bodu Informace vlády o postupu ve věci nevýhodné privatizace OKD

Hájek (ANO): Když se řešil Babiš, byly plné lavice, a když se mluví o osudech desetitisíců horníků...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec ANO za Moravskoslezský kraj Josef Hájek.

Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové. Úvodem jenom takové malé zamyšlení, takový můj pocit toho pokrytectví. Podívejte se na ty lavice tady. Před půl hodinou, když se řešil Babiš, tak tady byly plné lavice, plno diskutujících zprava. Teď, když se diskutuje o osudech desetitisíců horníků a sto tisících nájemníků, tak je máte totálně v paži. Totálně v paži. Kde je pan předseda klubu Kalousek? Kde je pan Fiala? Kde je silný hlas našeho regionu v Praze? Já ten výbor na Rudné, tam byl rok kolegy Stanjury. Kde jsou kolegové lidovci, kteří máte křesťanskou lásku? Kde jste? V zákulisí. No dva je málo. To by ani mši pro vás nesloužili, kdybyste byli dva v kostele.

Jsme tady počtvrté. Počtvrté projednáváme bod nevýhodná privatizace. Podruhé tady není premiér. Kolegové z KSČM mi garantovali, že s ním diskutovali, že tady bude. Má nás v paži. Teda v paži. Já jsem to chtěl říct jinak, protože pan premiér už používá výrazy mně velmi sympatické, protože hornictví, náš jazyk byl tvrdý. Můj hornický jazyk je totálně jiný. Já si to tady musím v té hlavě vždycky přetransformovat do té poslanecké řeči. Kdybych mohl spustit, jak to v sobě cítím, tak by to tady pípalo, to bych dostal asi 50 tisíc od tady paní - (Předsedající Gazdík vstupuje do řeči: To bych vás vypnul, pane poslanče.) Vypnul byste mě. Takže já se to snažím nějakým způsobem skutečně tlumočit do té vaší srozumitelné řeči. Každopádně ten bod je nevýhodná privatizace OKD.

Kolega pan poslanec Seďa se ptal, co jsem dělal v roce 2004. Kopal jsem uhlí, pane poslanče. Kopal jsem uhlí, byl jsem vedoucí, prostřednictvím pana předsedajícího, kopal jsem uhlí, pane Seďo. (Smích a potlesk v sále.) Byl jsem vedoucí provozu rubání, měl jsem na starosti asi tisíc lidí a denně jsem byl 20 hodin v práci. Já jsem neměl čas na kokotiny, řešit, kdo to kupuje. (Pobavení v sále.)

Já jsem musel plnit plán a na nic jiného mi nezbyl čas. My jsme skutečně neměli mnohdy čas ani se najíst. Ale to sem nepatří. Vrátím se skutečně k tomu tématu nevýhodné privatizace. To máslo na hlavě tady má celá pravá strana kromě lidovců. Já jsem tady vzpomínal tenkrát místopřísežné prohlášení kolegy Kalouska, který, prostřednictvím pana předsedajícího, tenkrát řekl, že místopřísežně prohlašuje, že si nikdy v životě od Bakaly, ani jeho strana, nevezme peníze. Půl roku nato si vzal 7,5 mil. ODS dostala 15 mil., 15 mil. v roce 2011. To je asi ten důvod, proč tady dneska nejsou a proč nediskutují. Tak mi to ti horníci řeknou. Proč tady nejsou? Proč nediskutují? Proč nám neřeknou svůj názor? V roce 2004 byl kolega Kalousek, prostřednictvím pana předsedajícího, předsedou rozpočtového výboru. Kristova noho, proč nezasahoval? Myslíte, že Kalousek nevěděl, jak se to tam peče s tím OKD? No naprosto věděl, to dám ruku do ohně. A kdybych mohl být tím farářem, ke kterému chodí na zpověď, tak bych se to asi dozvěděl. Ale takhle až potom budeme spolu někde v tom očistci, tak tam se to možná dovíme.

Já jsem panu premiérovi ve svém vystoupení vyčetl tři věci. První věc byla nízká cena, skutečně nízká cena. Já jsem tady pomocí kupeckých počtů dokázal, že skutečně nepotřeboval žádné odhadce, jenom svůj selský rozum. Ta cena byla jednoznačně nevýhodná. Zadruhé jsem vyčetl panu premiérovi, že smluvně nedostatečně ošetřil garanci bytů. To skutečně smluvně neošetřil. Kdyby to bylo smluvně napsáno lépe, tak si myslím... Smlouva je vždycky deal(?) mezi dvěma subjekty. A v té smlouvě to z mého pohledu mohlo být napsáno lépe. A třetí věc, kterou jsem panu premiérovi vytýkal, že smlouva neřešila otázku financování technické likvidace dolů a řešení sociálního programu. Kdyby stát těch 46 % neprodal, tak těch 100 mld, které si Bakala vyvedl, tak by 46 % musel dát státu, takže stát by měl 46 mld. ze 100.

Dneska se mě horníci ptají, tož Jožine, co to tam děláte v té Sněmovně? Bakala zadluží OKD 17 mld., za korunu je prodá nebo dá je zdarma té firmě, už jsem zapomněl, jak se jmenují ti Britové, ten fond, ale byty si nechal. 44 tisíc bytů si nechal a 5700 ha pozemků. Je to normální, prosím vás? Je toto normální? Jak to mám těm voličům vysvětlit? Oni mi řekli: Josefe, řekni panu premiérovi, ať k nám jde kandidovat na severní Moravu. Včera jsem to říkal na tiskové konferenci, já mu garantuji skutečně plná náměstí. Samozřejmě to ještě záleží na panu Rykalovi, jestli on to dá na kandidátku, protože on to tam řídí v Moravskoslezském kraji. Ale já si myslím, že se předseda domluví. A skutečně bude mít možnost vysvětlit lidem výhodnost té privatizace. Já jsem ji skutečně jako výhodnou nezaznamenal, nepoznal a pro mě je absolutně nevýhodná.

Pořád si myslím, že existuje naděje. Tady na prsou, to je zlatý záchranářský kříž. Já jsem byl 30 let důlním záchranářem. Zažil jsem asi 500 důlních zásahů. Zažil jsem opravdu složité situace, ale vždycky když jsme šli do toho dolu, tak jsme šli s nějakou nadějí. Šli jsme s nadějí, že někoho zachráníme, že pomůžeme těm třeba zasypaným horníkům. Skutečně to tady nechci rozpitvávat. A já si myslím, že ta naděje tady pořád ještě existuje.

Dneska ta smlouva, i když je napsaná z pohledu bytů podle mě nedobře, tak má jednu klauzuli, která říká, že pokud podá Česká republika stížnost Evropské komisi o nedovolené podpoře a prokáže skutečně, že k té nedovolené podpoře došlo, tak se smlouva ruší. Smlouva se ruší, to znamená, tím pádem můžeme dostat byty. Je to ale otázka toho, abychom skutečně Evropské komisi dali relevantní podklady, ne aby ty podklady dělal Pokorný. Jestli ten Pokorný připraví takové podklady, že se nedokáže, že Česká republika prezentuje, že k nedovolené podpoře došlo, tak nemáme co dělat. Teď je to o tom, aby skutečně vláda připravila takové relevantní podklady, abychom dokázali, že skutečně k té nedovolené podpoře došlo.

Samozřejmě může říct Franta Laudát, prostřednictvím pana předsedajícího, a to, že to mohl už dělat ministr financí. Samozřejmě mohl. Ale kdyby tohle udělal, tak kolegové tady zleva vyskočí, že panu premiérovi okopává kotníky. Takže já chci, aby to bylo v usnesení, aby skutečně Poslanecká sněmovna iniciovala, pověřila vládu, aby tyto kroky učinila a aby tyto kroky inicioval pan premiér. Takže já to potom ještě v podrobné rozpravě přečtu. Ten návrh, to usnesení má tři body. A určitě ještě na závěr podpořím usnesení kolegy, ježíšmarjá, teď mi to vypadlo, Černocha, promiňte, ve kterém bude žádat zřízení vyšetřovací komise. Určitě si myslím, že bude dobré si zavolat tady Koláčka, zeptat se ho, jak to bylo s těmi okovy, proč mu ta želízka dali, to jsou témata, která nás budou zajímat a určitě nějakým způsobem dojdeme k nějaké cestě. Domlouvám, už mi vyschlo v ústech. Díky. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

14:02 Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v ústředně CIA.