Hajnová (Piráti): Kraj Vysočina schválil memorandum s obcemi týkající se úložiště radioaktivního odpadu

21.05.2022 10:23

Kraj Vysočina a obce na Vysočině, v jejichž katastru jsou vytipována možná hlubinné úložiště radioaktivního odpadu, uzavřou memorandum, které řeší mimo jiné společná postup při jednání o úložišti.

Hajnová (Piráti): Kraj Vysočina schválil memorandum s obcemi týkající se úložiště radioaktivního odpadu
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Hana Hajnová

Memorandum o spolupráci tento týden projednala a schválila Rada Kraje Vysočina. Podle náměstkyně hejtmana Hany Hajnové by měly být obce a kraj jednotné při přípravě zákona o zvláštních řízeních souvisejících s úložištěm i při aktualizaci koncepce nakládání s radioaktivními odpady. "Budeme se společně domlouvat, abychom do koncepce dostali jisté rozvolnění ve smyslu toho, že nemusí být jediným způsobem, jak naložit s radioaktivním odpadem, jeho nevratné uložení pod zem," řekla Hajnová. K memorandu se vedle kraje připojí 18 obcí.

Podle náměstkyně Hajnové nebyly dřív kraje v politice územního rozvoje, tedy celostátního nástroje územního plánování, v otázce hlubinného úložiště brány jako dotčené samosprávy. Změnila to až úspěšně prosazená připomínka Kraje Vysočina, aby kraje byly účastníci výběru místa pro úložiště. "Můžete vznést k politice územního rozvoje jakoukoli připomínku, ale pokud za vámi nestojí nějaký větší subjekt, tak je většinou vypořádána tak - 'ano, přečetli jsme si, nesouhlasíme, jdeme dál' - což se obcím v uplynulých letech stávalo pravidelně," řekla Hajnová.

Na Vysočině jsou dvě ze čtyř lokalit, které se budou v České republice kvůli úložišti prověřovat. Obce v komentovaném memorandu jsou z lokalit Horka a Hrádek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…